Μπορεί η αγάπη να μην αγοράζεται, μπορεί όμως να αγοραστεί η ευτυχία. Πόσο κοστίζει;
4zap

Τελικά τα χρήματα αγοράζουν την ευτυχία!

Ξεκάθαροι πλέον οι επιστήμονες μετά από νέα έρευνα. Τα υλικά αγαθά προσφέρουν χαρά!

Μπορεί η αγάπη να μην αγοράζεται, μπορεί όμως να αγοραστεί η ευτυχία. Νέα έρευνα έδειξε αυτό που όλοι υποπτευόμασταν, ότι δηλαδή η αγορά υλικών αγαθών μάς προσφέρει περισσότερη χαρά στην καθημερινότητά μας, σε σύγκριση με εκείνη που αντλούμε από εμπειρίες. Οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι οι εμπειρίες μάς τροφοδοτούν μεν με πιο έντονα συναισθήματα, τα οποία όμως ξεθωριάζουν σταδιακά. Αντίθετα, η χαρά από τα υλικά αγαθά μπορεί να μην είναι τόσο έντονη, αλλά ανατροφοδοτείται κάθε τόσο από την ύπαρξή τους.

Ομάδα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αφού μέτρησε τη χαρά των εθελοντών έως πέντε φορές σε περίοδο δύο εβδομάδων, μετά την αγορά ή την αποδοχή ως δώρου ενός υλικού αγαθού. Σε μερικούς από τους συμμετέχοντες δόθηκαν 20 δολάρια και τους ζητήθηκε να τα ξοδέψουν κατά το δοκούν σε ένα υλικό αγαθό ή σε μια εμπειρία, ενώ από τους υπολοίπους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν ένα δώρο που τους δόθηκε τα Χριστούγεννα.

«Η απόφαση αν θα αγοράσουμε κάτι υλικό ή θα πληρώσουμε για να ζήσουμε κάτι που θα αποτελέσει εμπειρία ζωής έχει να κάνει τελικά με το είδος της ευτυχίας που επιθυμεί κανείς» σχολιάζει σχετικά ο Ααρον Γουέντμαν, φοιτητής του πανεπιστημίου που συμμετείχε στην έρευνα.

«Σκεφτείτε κάποιον που προσπαθεί να αποφασίσει αν θα αγοράσει εισιτήρια για μια συναυλία ή νέο καναπέ για το σαλόνι του. Η συναυλία θα του παρέχει πιο έντονη συγκίνηση το συγκεκριμένο βράδυ, αλλά μετά θα σταματήσει και δεν θα του προσφέρει χαρά, παρά μόνο μια χαρούμενη ανάμνηση. Αντίθετα, ο νέος καναπές δεν θα του προκαλέσει ποτέ τη συγκίνηση της συναυλίας, αλλά θα τον κάνει να νιώθει άνετα κάθε ημέρα» καταλήγει ο Γουέντμαν.

 

 

www.altemagazine.net