Δεν πρόλαβε το νέο χρόνο ένας 22χρονος αλλά «χάρισε ζωή» σε πέντε ασθενείς
 

dotis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Την ευκαιρία μιας καλύτερης ζωής προσέφερε σε πέντε συνανθρώπους μας, ανάμεσα τους και ένα παιδί 17 ετών,  δότης οργάνων που κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έπειτα από τροχαίο ατύχημα ξημερώματα Πρωτοχρονιάς.

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, ο άτυχος άνδρας είχε εκφράσει στο παρελθόν στους γονείς του την επιθυμία να γίνει δωρητής οργάνων και μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς εισάκουσαν την επιθυμία του και βρήκαν το ψυχικό σθένος να δώσουν την συγκατάθεση τους για τη δωρεά οργάνων. Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχευσεων, ο οποίος ανέλαβε τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη. Η όλη διαδικασία διήρκησε περίπου 36 ώρες.

Ομάδα γιατρών από τη Βιέννη έκανε την αφαίρεση των πνευμόνων, από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο για την καρδιά, το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός».

Λήπτες των νεφρών είναι ένα 17χρονο παιδί από τη Θεσσαλονίκη, μια γυναίκα 45 ετών από την Αθήνα, η οποία βρισκόταν στη διαδικασία της αιμοκάθαρσης 10 ολόκληρα χρόνια, ενώ το ήπαρ δόθηκε σε έναν 23χρονο από τη Θεσσαλονίκη. Η καρδιά του δότη από χθες χτυπά ξανά σε έναν 27χρονο άνδρα, ενώ οι πνεύμονες μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενή στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Ανδρέας Καραμπίνης, σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ο ΕΟΜ ευχαριστεί θερμά όλους, όσοι συνέβαλαν σε αυτή την σημαντική προσπάθεια και ιδιαίτερα την οικογένεια του δότη για την πράξη αυτή ανθρωπισμού και γενναιοδωρίας. Η Δωρεά Οργάνων απαιτεί μεγαλοψυχία και ευαισθησία, ενώ αποτελεί πράξη που τιμά τη μνήμη του εκλιπόντος και εξυψώνει ηθικά την οικογένεια του. Το 2016, ήρθε με τις καλύτερες προοπτικές για τους μεταμοσχευθέντες ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ευχόμαστε αυτή η χρονιά να αποτελέσει ορόσημο για την ανάκαμψη των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας».

Πηγή: in.gr