• 23 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

Έρευνα ΣΟΚ της Οξφόρδης: Επικίνδυνο το μαγείρεμα στα κάρβουνα

Vinkmag ad

psisimo sta karvouna

Η χρήση κάρβουνων ή ξύλων για το μαγείρεμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο ή και πρόωρου θανάτου λόγω σοβαρών αναπνευστικών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κυρίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, μαγειρεύουν συστηματικά με ξύλα ή κάρβουνα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν όσοι στις ανεπτυγμένες χώρες κάνουν περιστασιακά κάτι ανάλογο (π.χ. μπάρμπεκιου), αλλά και όσοι στην επαρχία έχουν κρατήσει αυτή τη συνήθεια πιο συστηματικά.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση ξύλων και κάρβουνων μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονες και να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν αναπνευστικές παθήσεις.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine» της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 280.000 ανθρώπους ηλικίας 30 έως 79 ετών, οι οποίοι στην αρχή της μελέτης δεν είχαν καμία αναπνευστική πάθηση.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν σε βάθος εννέα ετών, στη διάρκεια των οποίων σχεδόν 20.000 εισήχθησαν σε νοσοκομείο ή πέθαναν από κάποια σοβαρή αναπνευστική πάθηση (οι 10.550 από άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-ΧΑΠ και οι 7.320 από πνευμονία και άλλες οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά ξύλα ή κάρβουνα για το μαγείρεμα, είχαν κατά μέσο όρο 36% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ή πρόωρου θανάτου λόγω αναπνευστικής πάθησης, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικό ρεύμα ή αέριο. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούσαν τα ξύλα ή τα κάρβουνα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος. Έτσι, όσοι έκαναν χρήση ξύλων ή κάρβουνων για πάνω από 40 χρόνια, είχαν 54% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

    Read Previous

    Φρίκη στην Κρήτη: Έκλεισαν σκυλίτσα με τα 9 κουτάβια της σε φούρνο και έβαλαν φωτιά! (Video)

    Read Next

    Χαροπαλεύει στην εντατική η 22χρονη που έπαθε ανακοπή σε ασανσέρ

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular