«Έβγαλε» λαγό-ψαρο στη Νότια Κρήτη
lagopsaro

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένας νεαρός ψαροντουφεκάς ψάρεψε το λαγόψαρο της φωτογραφίας στον Τσούτσουρο, στα βράχια πίσω από το λιμάνι. Το συγκεκριμένο ψάρι είναι επικίνδυνο μόνο αν φαγωθεί και όπως είναι γνωστό, έχει κάνει την εμφάνιση του σε Λιβυκό και Αιγαίο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα)Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα στο facebook Τσούτσουρας – ΝΟΤΙΑ ΚΡΗΤΗ

Ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης βγήκε στη στεριά, όταν όλος ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο, άρχισε να συγκεντρώνεται προς το μέρος του…. Το συγκεκριμένο…ψάρι είναι επικίνδυνο μόνο αν φαγωθεί και όπως είναι γνωστό, έχει κάνει την εμφάνιση του σε Λιβυκό και Αιγαίο τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στο σημείο μαζεύτηκαν μικροί και μεγάλοι ψαράδες που έβγαζαν φωτογραφίες και συζητούσαν για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου ψαριού…

Στη χώρα δεν καταναλώνεται, λόγω των τοξικών ουσιών, αλλά σε χώρες θεωρείται εκλεκτός μεζές. Οι σεφ που το καθαρίζουν, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί, διότι ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο για αυτούς που θα το καταναλώσουν. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περιπτώσεις αλίευσης ή εμφάνισης λαγόψαρου ή λαγοκέφαλου, σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα και η Χαλκιδική.

Ο λαγοκέφαλος είναι ψάρι που ζει κυρίως στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Μετά το 2003 εμφανίστηκε και στη Μεσόγειο, καθώς και στο Αιγαίο, ως λεσσεψιανός μετανάστης, μεταναστεύοντας δηλαδή από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ στη Μεσόγειο. Η κατανάλωσή του, χωρίς να απομακρυνθούν πριν το μαγείρεμα μέρη του που περιέχουν τη δηλητηριώδη τοξίνη τετραδοτοξίνη, μπορεί να επιφέρει αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση και ακόμη και θάνατο.

 

 

http://www.candianews.gr/