Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Ναύπλιο! ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ
ANA6_533_355

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν είναι εικόνα… Αποκάλυψης, είναι ένα απλό φαινόμενο. Ονομάζεται άμπωτη και προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες…

Το Ναύπλιο σήμερα χάρη στην άμπωτη έγινε ακόμη πιο μαγευτικό. Οι εικόνες καταγράφηκαν απ’ το φακό των Αργολικών Ειδήσεων στην παραλιακή οδό Ναυπλίου Νέας Κίου σήμερα Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015.

Το φαινόμενο της παλίρροιας είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό. Η άνοδος της στάθμης των νερών ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24ώρες 50′ και 30″) οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στη περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών. 24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο “διαβάσεων” της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο “άνω μεσουρανήσεων” όπως λέγονται. Έτσι η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σε ένα τόπο και η άλλη στη κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από τη πρώτη. Εξ άλλου και οι δύο αμπώτιδες συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12ώρες και 25λεπτά) στη δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένο

 

 

 

Πηγή argolikeseidhseis.gr