Η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά με κατηγορούμενους δύο νεαρούς αδερφούς

Σασμός επήλθε μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων οικογενειών στην υπόθεση δολοφονίας του 63χρονου κτηνοτρόφου, τον Ιούλιο του 2018, στο Άνω Μέρος Ρεθύμνου.

Η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά με κατηγορούμενους δύο νεαρούς αδερφούς: Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε μειωμένη ποινή 12 ετών και 6 μηνών στον 27χρονο που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον άτυχο 63χρονο και ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν κάθειρξη 14 ετών.

Εξάλλου, ο 28χρονος αδερφός του βασικού κατηγορούμενου, στον οποίο είχε πρωτόδικα επιβληθεί κάθειρξη 19 ετών και 3 μηνών, αθωώθηκε και αποφυλακίζεται.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όπως φάνηκε και κατά τη συνεδρίαση του Μικτού Εφετείου Κρήτης, έχει επέλθει ειρήνευση μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα δικαστήρια φέρεται να βρέθηκαν συγγενείς του 63χρονου θύματος, οι οποίοι ανέφεραν ότι οι δύο οικογένειες τα «έχουν βρει» κι έχει επέλθει καταλαγή.

Τους προηγούμενους μήνες, με τη συμβολή τρίτων ατόμων τα οποία προσέγγισαν τις δύο πλευρές, επήλθε ο επονομαζόμενος σασμός, ο οποίος, μάλιστα, «σφραγίστηκε» πριν από μερικές εβδομάδες, οπότε και τελέστηκαν δύο βαφτίσεις, με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους.

«Πρυτάνευσε η λογική»

Όπως δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Γιώργος Κομισόπουλος «επήλθε ειρήνευση, έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει, καθώς πρυτάνευσε η λογική» με αποτέλεσμα να σβήσει «μια πληγή ετών και να πάρει ανάσα όλη η περιοχή».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις έτερου συνηγόρου υπεράσπισης, του κ. Νίκου Κοτζαμπασάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια απόφαση που «στοιχίζεται στα πραγματικά περιστατικά της υποθέσεως, διορθώνει τις υπερβολές της πρωτόδικης κρίσης και ασφαλώς ανταποκρίνεται παράλληλα στην εξαίρετη προσπάθεια των δύο οικογενειών και τρίτων προσώπων για να ειρηνεύσουν και να διαβιούν αρμονικά στο μέλλον. Και τα τρία αυτά στοιχεία αθροίζονται στην απόφαση αυτή».

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2019 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον 27χρονο αδερφό για ανθρωποκτονία από πρόθεση του 63χρονου, καθώς και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του νεαρού Αλβανού που καθόταν στη θέση του συνοδηγού την ώρα της δολοφονίας του άτυχου κτηνοτρόφου.

Εξάλλου, ο 28χρονος αδερφός του 27χρονου είχε κριθεί ένοχος για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, αλλά και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ωστόσο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης (δευτεροβάθμιο δικαστήριο) απήλλαξε τον 28χρονο από όλες τις κατηγορίες.

Αναφορικά με τον 27χρονο κατηγορούμενο, αυτός κρίθηκε ένοχος μόνο για την ανθρωποκτονία και απαλλάχθηκε από την απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας και τελικά του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και 6 μηνών.

Πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε λάβει χώρα τον Οκτώβριο του 2019. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων είχε κρίνει τότε ένοχο τον 27χρονο για την ανθρωποκτονία του 63χρονου και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του νεαρού Αλβανού, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή ισόβιας κάθειρξης συν κάθειρξη 14 ετών.

Ο 28χρονος είχε κριθεί ένοχος για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία, αλλά και για άμεση συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ο 28χρονος είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή 19 ετών και 3 μηνών. Ειδικότερα, του είχε επιβληθεί ποινή 15 ετών για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία και ποινή 8 ετών για άμεση συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας (κατά συγχώνευση 19 έτη και 3 μήνες).

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χανίων δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στα δύο αδέρφια.

Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση είχε ζητήσει την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας στον 27χρονο. Εξάλλου, είχε ζητηθεί η αναγνώριση στον 28χρονο των ελαφρυντικών του σύννομου πρότερου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας, αλλά και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του.

Κανένα από τα εν λόγω αιτήματα της υπεράσπισης δεν είχε γίνει δεκτό από την Έδρα.

 

 

Από:Αγγελίνος Νικόλας

neakriti.gr

 

Loading