Γνωρίστε την “Αννα Κορακάκη” της Κρήτης (photos)
papantonaki

Την περίοδο που η Άννα Κορακάκη κατέκτησε μετάλλια η ίδια άκουγε με χιούμορ τα σχόλια φίλων και γνωστών που την συνέκριναν με την Ελληνίδα ολυμπιονίκη. Η ίδια απλά χαμογελούσε αφού όλοι γνώριζαν ότι ασχολήθηκε με την σκοποβολή πολύ νωρίτερα από τη στιγμή που οι προβολείς «έπεσαν» στο άθλημα λόγω των μεταλλίων. Η  32χρονη Έφη Παπαντωνάκη είναι μόνο μία από τις γυναίκες που ασχολούνται με την σκοποβολή στην Κρήτη αφού το άθλημα φαίνεται ότι έχει φανατικούς λάτρεις -γυναίκες, άνδρες ακόμα και παιδιά- και μάλιστα με εκπληκτικές ικανότητες.

Όπως αφηγείται η κ.Παπαντωνάκη που είναι παντρεμένη και έχει μια κορούλα ,το άθλημα πήρε τελευταία δημοσιότητα αλλά εδώ και χρόνια υπάρχουν εκείνοι που  με «όπλο» τους την αγάπη για την σκοποβολή, ασχολήθηκαν με τα… όπλα.

 

Η Άννα Κορακάκη και τα… «πειράγματα»

Όπως σχολιάζει 32χρονη που διδάσκει στην ΠΣΕΚ – ΟΑΕΔ  περιγράφοντας στο neakriti.grτις μέρες που όλοι μιλούσαν για το άθλημα λόγω της Άννας Κορακάκη «μέχρι τότε, οι ερωτήσεις που μου έκανε όποια γυναίκα μάθαινε ότι ασχολούμαι με τη σκοποβολή ήταν: ” Παίζεις με αληθινό όπλο; Οι σφαίρες είναι κανονικές; .Δε φοβάσαι;” . Μετά την Κορακάκη οι συζητήσεις άρχισαν να αποκτούν άλλο ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις ήταν πιο ουσιαστικές και οι εγγραφές νέων μελών-γυναικών αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Την περίοδο εκείνη φυσικά δεν έλειπαν τα “πειράγματα” από συγγενείς και φίλους που λίγα χρόνια πριν με αποδοκίμαζαν στο άκουσμα της επιθυμίας μου να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο άθλημα. Ξαφνικά..άρχισαν να επικροτούν την επιλογή μου

 

Φίλοι την οδήγησαν στο άθλημα

Όσο για τι μπορεί να οδηγήσει μια νέα και δυναμική γυναίκα να… πιάσει όπλο στα χέρια και να ασχοληθεί και συστηματικά με το θέμα η 32χρονη Κρητικιά απαντά «όλοι με απέτρεπαν, μέχρι που ένα φιλικό ζευγάρι που ασχολούνταν ήδη με το άθλημα, προσκάλεσαν το σύζυγο μου και εμένα να παρακολουθήσουμε την προπόνηση που θα πραγματοποιούσαν …Αυτό ήταν! Ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο είχε ανοίξειΣημαντικό ρόλο έπαιξε η στήριξη του συζύγου μου, οι τεχνικές γνώσεις που μου παρείχε ο εκπαιδευτής μου Φίλιππος Σωμαράκης και η καλή ατμόσφαιρα που υπάρχει στο σύλλογο Κρουσώνα “Μαλεβίζι” όπου και είμαι εγγεγραμμένο μέλος. Ασχολούμαι περίπου ένα χρόνο με το άθλημα και παρόλο που το πρόγραμμα μου είναι αρκετά “φορτωμένο”, πάντα βρίσκω χρόνο».

Μάλιστα το Σεπτέμβριο του 2016, έλαβε και την πρώτη διάκριση κατακτώντας την πρώτη θέση σε διασυλλογικό αγώνα σταθερού στόχου 25 μέτρων, στην κατηγορία sport γυναικών που πραγματοποιήθηκε στο σκοπευτήριο Κρουσώνα “Μαλεβίζι” .

 

Ο φόβος έγινε πάθος!

Μπορεί να εργαζόταν ως μαία και πάντα να μισούσε τα όπλα, αλλά με μαγικό τρόπο στους χώρους τουΣκοπευτικού Ομίλου Κρουσώνα  “Μαλεβίζι”  η Μινώα Περβολαράκη αισθάνθηκε σαν είναι στο «σπίτι» της και αγάπησε το άθλημα.

Η  53χρονη Κρητικιά έχει επίσης αδυναμία στην σκοποβολή και όπως αναφέρει « από μικρή ηλικία επισκεπτόμουν συχνά τα χωριά καταγωγής των γονιών μου. Εκεί βίωσα τα έθιμα του τόπου μου σε όλο τους το μεγαλείο με τις χαρές και τις λύπες να γίνονται με μυστηριακό τρόπο αλλά συνοδευόμενες με πυροβολισμούς .Πανικός και φόβος που ρίζωσαν μέσα μου δημιουργώντας μια απέχθεια για τα όπλα. Ο σύζυγός μου όμως έτρεφε πάθος και αγάπη για την σκοποβολή. Όταν λοιπόν συνταξιοδοτήθηκε το 2010 αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες από κοινού ,ανάμεσα στις επιλογές μας ήταν και η σκοποβολή. Μετά την  πρώτη μου επίσκεψη στον Σκοπευτικό Όμιλο οι φόβοι μου άρχισαν να υποχωρούν …»

Η κα Περβολαράκη από το 2011 είναι ενεργό μέλος του σκοπευτηρίου στο άθλημα σταθερού στόχου με πιστόλι στα 25μ., έχει λάβει μέρος σε τοπικούς αγώνες και όπως όλοι οι αθλητές του συλλόγου πάντα μιλούν με θερμά λόγια για τις διακρίσεις της Άννας Κορακάκη. Όπως σχολιάζει «Η νίκη αυτή έχει γίνει ο καλύτερος δρόμος και τα νέα κορίτσια .άρχισαν να ενδιαφέρονται για την σκοποβολή. Προσωπικά παροτρύνω τις γυναίκες να ασχοληθούν με την σκοποβολή γιατί η χαρά και η διασκέδαση είναι μεγάλη».

 

Από τα αεροσκάφη στα όπλα

Φυσικά ανάμεσα στα 800 μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου οι περισσότεροι είναι  άνδρες και μάλιστα φανατικοί «οπαδοί» του αθλήματος. Ο Φίλιππος Σωμαράκης που εργάζεται ως ανεφοδιαστής αεροσκαφών πριν από 23 χρόνια έπιασε όπλο για τις ανάγκες της σκοποβολής και από τότε βρίσκει πάντα πιστά το «στόχο». Άλλωστε έγινε εκπαιδευτής μεταδίδοντας και στα άλλους το πάθος του.

Όπως  λέει ο ίδιος «το 1993 για να κυνηγήσω το όνειρο μου για περίπου τρία χρόνια ταξίδευα μέχρι την Αθήνα, πραγματοποιώντας προπονήσεις. Από το 2000 έως και σήμερα έχω λάβει μέρος σε πολυάριθμους διασυλλογικούς αγώνες πρακτικής σκοποβολής στο Πανελλήνιο, Level 3, με πολλές διακρίσεις και το 2009 κατέκτησα το κύπελλο Κρήτης στο αγώνισμα 300 μέτρων στην κατηγορία standart ανδρών. Από το 2006 κατέχω και επίσημα τον τίτλο του εκπαιδευτή».

Το άθλημα που παλαιότερα ήταν παρεξηγημένο πλεόν κατακτά τους Κρητικούς.Άλλωστε μέσω της σκοποβολής βελτιώνονται δεξιότητες όπως ο αυτοέλεγχος, η διαύγεια και στο έπακρο οι σωματικές ικανότητες, λένε όσοι ασχολούνται με αυτό.

Παρακολουθήστε το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ TV για τον Σκοπευτικό όμιλο

 

Λένε “όχι” στις μπαλωθιές

Σύμφωνα με το Χρήστο Κοντζεδάκη  πρόεδρο  του Σκοπευτικού Ομίλου Κρουσώνα  “Μαλεβίζι”  «ιδρύθηκε το 2009 και εκ τότε έχει 800 μέλη από όλη την Κρήτη , την Κάσο και την Αθήνα. Η σκοποβολή είναι το πιο αρχαίο άθλημα. Είναι ίσως λίγο παρεξηγημένο άθλημα επειδή αφορά πυροβόλα όπλα. Όσοι όμως έρχονται στον όμιλο αντιλαμβάνονται την πραγματική διάσταση γιατί  ένα πολύ ωραίο άθλημα με το οποίο μπορεί κάποιος να ασχοληθεί ακόμα και από 9 ετών και είναι απόλυτα ασφαλές. Το σκοπευτήριο τηρεί όλες τις προδιαγραφές και πιστά όλα τα μέτρα ασφαλείας. Κάνουμε αθλητισμό και είμαστε κατά της παράνομης οπλοκατοχής και άσκοπων πυροβολισμών».

Αυτό είναι ίσως και το μήνυμα που όσοι ασχολούνται με τη σκοποβολή στέλνουν: γενναίος είναι αυτός που παλεύει για τη ζωή, αγωνίζεται για να βρει το στόχο -όσο δύσκολος κι αν είναι- και τα καταφέρνει… Και όχι αυτός που σκορπάει το φόβο κρατώντας  όπλο…

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

 

 

 

www.neakriti.gr