• 15 Ιουνίου, 2024

Breaking News :

Η φονική πεταλούδα, η tuta Absoluta, έχει κάνει και πάλι την εμφάνιση της στις καλλιέργειες της Κρήτης!

Vinkmag ad

 

tuta Absoluta

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που υπάρχει, αγρότες στην Κρήτη, έχουν εντοπίσει και πάλι τα φονικά έντομα, τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειες! Ως γνωστόν η tuta Absoluta είναι ένα έντομο που ανήκει στη οικογένεια των Λεπιδόπτερων.Προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί παγκόσμια. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε αρχικά το 2009-2010. Είναι ο χειρότερος εχθρός της ντομάτας αλλά προσβάλλει όλα τα Σολανοειδή (Τομάτα,Μελιτζάνα,Πατάτα,Πιπεριά).Η μεγάλη εξάπλωση του οφείλεται στις 10-12 γενεές που έχει ανά έτος.

tuta Absoluta1

 

 

 

 

 

Η αντιμετώπιση της όπως λένε οι ειδικοί δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς στη χώρα μας δε έχει κανένα σχεδόν θηρευτή! Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή και πάλι μέσα από ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Συγκεκριμένα με ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤΡοφίμων, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την προστασία των καλλιεργειών με τη λήψη μέτρων για τη καταπολέμηση της “Tuta Absoluta”.

tuta Absoluta2

 

 

 

 

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Πληθαίνουν ξανά οι καταγγελίες των αγροτών για επιδρομή της πεταλούδας “Τuta Absoluta” στα μποστάνια, στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες τους.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί στα τοπικά ΜΜΕ, οι ντομάτες και φέτος έχουν δεχτεί την επίθεση της φονικής πεταλούδας, κυρίως στις υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σε περιοχές, όπως η Μεσαρά, η “Tuta Absoluta” έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά ενώ η αντιμετώπιση της είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η αντιμετώπιση της «tuta» μπορεί να στοιχίζει έως και 1000 Ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τις προσβολές, όταν το κόστος παραγωγής και οι υποχρεώσεις των αγροτών αυξάνουν συνεχώς.

επειδή μια πιθανή νέα εξάπλωση της φονικής πεταλούδας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για τους αγρότες και ειδικά για τους καλλιεργητές κηπευτικών, οι οποίοι αδυνατούν ήδη να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της “Τuta Absoluta” πριν από την εξάπλωση της σε ολόκληρη την Κρήτη;»

 

Loading

  Read Previous

  Ακόμα μια τραγωδία στην άσφαλτο… Θανατηφόρο τροχαίο με δύο νεκρούς στην Λάρισα!

  Read Next

  Θυμάστε την “Λίζα” από τους “Λατρεμένους μου γείτονες”; Δείτε τι ΤΟΥΜΠΑΝΟ έχει γίνει (photos)

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular