Καθαρό νερό από αφαλάτωση στο δήμο Μαλεβιζίου
nero-afalatosi

Μια νέα πραγματικότητα στην ύδρευση του δήμου Μαλεβιζίου υφίσταται εδώ και ένα μήνα περίπου, αφού το νερό που κυλά στο δίκτυο είναι κατά 80% προϊόν αφαλάτωσης!

Όπως γίνεται σε όλη την ευρύτερη περιοχή το βόρειου νομού Ηρακλείου (και στο μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης) οι κάτοικοι της Ροδιάς και του Γαζίου πίνουν εμφιαλωμένο νερό, οπότε επί της ουσίας δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη ότι από το δίκτυό τους ρέει πλέον νερό που μπορούν να καταναλώσουν άφοβα.

Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, που επιβαρύνουν το νερό με πολλές βλαβερές ουσίες, όμως και γι’ αυτό υπάρχει λύση: όποιος δημότης Μαλεβιζίου το επιθυμεί, μπορεί να προμηθευτεί δωρεάν… από την πηγή. Δηλαδή από τον αυτόματο διανομέα νερού που βρίσκεται έξω από τη σύγχρονη μονάδα αφαλάτωσης, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται 2.500 κυβικά πόσιμου νερού, σε καθημερινή βάση.

 

Τους… ενημέρωσε ο ρεπόρτερ!

Ο Δήμος Μαλεβιζίου δεν έχει δώσει ακόμη ιδιαίτερη δημοσιότητα στο ότι πλέον στις δύο περιοχές που αναφέρθηκαν οι βρύσες τρέχουν καθαρό, πόσιμο νερό. Μάλιστα πολλοί δημότες με τους οποίους μιλήσαμε στα πλαίσια του ρεπορτάζ μάθαιναν… από μας ότι πλέον έχουν στη διάθεσή τους αφαλατωμένο νερό.

Η δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου αντλεί νερό μόνο από δύο γεωτρήσεις, ενώ το υπόλοιπο 80% προέρχεται από τη μονάδα αφαλάτωσης, μέσω της οποίας εξασφαλίζονται καθημερινά 2.500 κυβικά πόσιμου νερού.

Με φόντο τις επιφυλάξεις των δημοτών, ο δήμαρχος διαβεβαιώνει ότι το αφαλατωμένο νερό είναι ελεγμένο και ποιοτικό.

Αφαλατωμένο νερό μπορούν, όπως σημειώσαμε, να προμηθευτούν εντελώς δωρεάν πολίτες μέσα από τον αυτόματο διανομέα νερού που βρίσκεται στο εκπαιδευτικό πάρκο και έξω από τη μονάδα αφαλάτωσης.

Επόμενος στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή πράσινων δικτύων για την απευθείας σύνδεση των σπιτιών με τη μονάδα αφαλάτωσης.