Κλειστοί δρόμοι και σήμερα σε Σφακιά και Ομαλό – Αποκλεισμένα χωριά στο δήμο Κανδάνου Σελίνου – Χιόνι στο Οροπέδιο Λασιθίου
x1

Σε κλοιό χιονιά βρέθηκαν οι ορεινές περιοχές των Χανίων καθώς οι χιονοπτώσεις ήταν πολύ έντονες σε όλο σχεδόν τον Νομό. Ειδικά σε πολλά σημεία του Αποκόρωνα και των Σφακίων αναφέρθηκαν απεγκλωβισμοί πολιτών. Αντίθετα με τις προηγούμενες ημέρες, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση ήταν λιγότερα, ενώ η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από σήμερα με την αύξηση της θερμοκρασίας και την πτώση των ανέμων. «Παρουσιάστηκαν δεκάδες προβλήματα σε όλο τον Νομό με τη συνεργασία όμως των Δήμων, εθελοντών και μηχανημάτων τα αντιμετωπίσαμε όλα», επεσήμανε στα Χανιώτικα Νέα ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων κ. Τάσος Κουρουπάκης.

ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ Η ΑΣΗ – ΓΩΝΙΑ

Στα λευκά “ντύθηκε” και η Αση – Γωνιά, ωστόσο, το χωριό δεν αποκλείστηκε χάρη στη συνεχή παρουσία μηχανημάτων του Δήμου Αποκορώνου. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Γιάννης Γλεντζάκης μας επεσήμανε πως «η κακοκαιρία είναι πολύ μεγάλη, αλλά αυτή τη φορά ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι. Ομως υπάρχει θέμα με τα ποιμνιοστάσια, που είναι όλα στους πρόποδες των βουνών και που αποκλείονται. Δεν έχουμε πού να πάμε τα ζώα μας και αντιμετωπίζουμε αυτά τα προβλήματα. Ο Δήμος έχει στείλει μηχανήματα, αλλά τα καιρικά φαινόμενα είναι ακραία και τα μηχανήματα πολλές φορές κολλούν στο χιόνι». Από τη μεριά του ο διασώστης και κάτοικος της Αση – Γωνιάς κ. Γιώργος Σμπυράκης δήλωσε στα “Χ.Ν.” πως «ο χιονιάς ήταν δύσκολος, αλλά ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα στέλνοντας δικά του μηχανήματα και ιδιωτών και έτσι η κεντρική αρτηρία και το χωριό καθαρίστηκε και ξεκίνησαν οι εκχιονισμοί προς τις περιοχές όπου βρίσκονται τα ποιμνιοστάσια. Το χωριό μας είναι κτηνοτροφικό και τα ζώα είναι όλη η μας περιουσία».

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

«Δεν αφήσαμε να αποκλειστεί το χωριό της Αση – Γωνιάς από την πρώτη στιγμή. Είχαμε δύο δικά μας μηχανήματα και δύο μισθωμένα από εργολάβους όχι μόνο για να μην αποκλειστεί το χωριό, αλλά και για να φτάσουμε σε σταβλισμένες εγκαταστάσεις, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα ποιμνιοστάσιά τους», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης που με τον αντιδήμαρχο Παύλο Βοτζάκη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αποκορώνου Γιάννη Αποστολάκη βρέθηκαν στην περιοχή. Παράλληλα, τα μηχανήματα του Δήμου Αποκορώνου με τη συνδρομή ενός ερπυστριοφόρου θα ξεκινούσε τους εκχιονισμούς με κατεύθυνση τον Καλλικράτη Σφακίων. «Συνιστούμε στους κτηνοτρόφους να κάνουν υπομονή και μέχρι αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί θα έχουν εκχιονιστεί όλες οι περιοχές», ανέφερε ο κ. Κουκιανάκης. Απεγκλωβισμοί έγιναν χθες το πρωί σε Ραμνή, Βαφέ, Αχατζικιά, Καρές, Μελιδόνι, Βατουδιάρη, Εμπρόσνερο και Αλίκαμπο. «Με 8 μηχανήματα, που εκμισθώσαμε, βρισκόμασταν από τις 7.30 το πρωί στον δρόμο έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε όλες τις περιοχές», τόνισε ο δήμαρχος. Στον Σαμωνά τέλος απεγκλωβίστηκε ένα λεωφορείο από εκμισθωμένο μηχάνημα του Δήμου. Στον Αποκόρωνα λειτούργησαν μόνο τα σχολεία Γεωργιούπολης, Βρυσών και Κουρνά που όμως επειδή είχαν πολύ μικρή προσέλευση δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν οι μαθητές.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΦΑΚΙΑ

Πολύ έντονες ήταν οι χιονοπτώσεις στα Σφακιά, όπου και πάλι η κίνηση γινόταν με μεγάλες δυσκολίες απ’ τα Ασκύφου μέχρι το τούνελ. Οπως δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο αντιδήμαρχος Μανούσος Χιωτάκης «η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη για εμάς. Δυστυχώς, και λυπάμαι που το λέω, δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που λειτούργησε ο εργολάβος. Το γκρέιντερ του Δήμου μέχρι αργά το βράδυ εργάζονταν για να κρατήσει τον δρόμο ανοικτό». Αποκλεισμένος παρέμενε ο Καλλικράτης για τρίτη ημέρα και σήμερα αναμένεται να κινηθούν προς αυτήν την περιοχή τα μηχανήματα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΥΣΤΟΓΕΡΑΚΟ

Σήμερα το πρωί αναμένεται να φτάσουν στο Κουστογέρακο τα μηχανήματα καθώς μέχρι χθες οι εκχιονισμοί συνεχίζονταν στον κεντρικό οδικό άξονα από Πρασσέ, Σέμπρωνα προς Πέτρα Σελί, Επανοχώρι και Αγία Ειρήνη. «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να κρατήσουμε ανοικτό τον κεντρικό οδικό άξονα και το απόγευμα της Πέμπτης (σ.σ. χθες) μπήκαμε με τα μηχανήματα του Δήμου και σε γειτονιές», μας είπε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για το Ανατολικό Σέλινο Νίκος Φιωτοδημητράκης. Στην περιοχή δεν υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, ωστόσο ένα μεγάλο μέρος της δεν καλύπτεται από το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας. Στην περιοχή της Καντάνου άνοιξε ο δρόμος από Μπαμπακάδω προς Τεμένια, ενώ κατολισθήσεις έγιναν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. «Το πρόβλημα είναι ότι τα μηχανήματα δεν έχουν αλυσίδες και υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Βακάκης.

ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Μόνο με 4Χ4 μπορούσε να γίνει η προσέγγιση του Ομαλού χθες το βράδυ. Τα μηχανήματα είχαν ανοίξει τον δρόμο, ωστόσο, η χιονόπτωση ήταν συνεχής το βράδυ και σήμερα το πρωί επρόκειτο και πάλι ο δρόμος να κλείσει. Χιονοπτώσεις αναφέρθηκαν σε όλο τον ορεινό Δήμο Πλατανιά. Δύο αντιπλημμυρικοί αγωγοί μέσα στον οικισμό του Πλατανιά παρουσίασαν προβλήματα καθώς λόγω του μεγάλου όγκου χωμάτων και φερτών υλικών έκλειναν και ο Δήμος παρενέβη για τον καθαρισμό τους.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΕΙΑ

Σχολικό λεωφορείο με 32 μαθητές εγκλωβίστηκε από τα χιόνια μέσα στον οικισμό της Μαλάξας. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Χανίων έστειλε μηχάνημα που απομάκρυνε το χιόνι και με τη συνδρομή της Αστυνομίας και κατοίκων το λεωφορείο συνέχισε το δρομολόγιό του χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Χιόνι και στο Οροπέδιο Λασιθίου

Ομίχλη επικρατεί από το πρωί στο δρόμο προς το Οροπέδιο Λασιθίου, με την ορατότητα, ωστόσο, να βελτιώνεται όσο περνάει η ώρα. Ο δρόμος ως το Οροπέδιο είναι ανοιχτός, αν και το χιόνι στην περιοχή φτάνει ως και τα 30-40 εκατοστά. Συχνές είναι οι διακοπές ρεύματος, ενώ μεγάλο πρόβλημα, ιδίως για τους ηλικιωμένους είναι το πρόβλημα που σημειώνεται με τους αναμεταδότες, και το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν τηλεόραση.

xionias-tsapa x5 x2 x3 x4

http://www.cretalive.gr