Μεγάλη θλίψη: “Στέγνωσε” εξωτικός καταρράκτης του Ρίχτη στην Κρήτη (photos)
rixtis

Με την πρώτη ματιά η εικόνα θυμίζει εξωτικό τοπίο. Με τη δεύτερη ματιά η εικόνα… πληγώνει καθώς ο πανέμορφος καταρράκτης του Ρίχτη με τα κρυστάλλινα νερά έχει «στεγνώσει» αισθητά αφού δεξιά  φαίνεται η μορφή του σήμερα και αριστερά τα πλούσια νερά που έπεφταν από ύψος 20 περίπου μέτρων πριν από 4-5 χρόνια.

Οι μειωμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων χρόνων «χτύπησαν» και τους όμορφους και λιγότερο γνωστούς καταρράκτες της Κρήτης με τους έμπειρους φυσιολάτρες που επισκέπτονται τους κρυμμένους θησαυρούς της φύσης να διαπιστώνουν άναυδοι πόσο έχει «πληγωθεί» η φύση από τη λειψυδρία και πόσο αυτό πλέον αποτυπώνεται στις φωτογραφίες στις οποίες άλλοτε απαθανάτιζαν τα πλούσια νερά.

Ο καταρράκτης πριν από χρόνια

O καταρράκτης όπως είναι σήμερα
«Στέγνωσε» ο καταρράκτης!

Όπως ανέφερε με προβληματισμό η Γραμματέας του Ορειβατικού συλλόγου Αγίου Νικολάου Ελένη Λάμπρου στο neakriti.gr «η ποσότητα του νερού του καταρράκτη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και επειδή συνηθίζω να κολυμπάω κιόλας στη λιμνούλα που σχηματίζεται, παλιά δεν “πατώναμε” ενώ τώρα “πατώνουμε” και μάλιστα περπατάμε κατά μήκος της. Πέρυσι δεν ήταν τόσο αισθητό αλλά φέτος είναι ακόμη πιο μειωμένο το νερό. Όταν διασχίζουμε το ποτάμι που υπάρχει σε πολλά σημεία το νερό εξαφανίζεται…».

Μάλιστα σύμφωνα με τον Ορειβατικό σύλλογο Αγίου Νικολάου στην περιοχή υπάρχουν εκτός από το μεγάλο, και πολλοί λιγότεροι καταρράκτες οι οποίοι έχουν πλέον μικρότερη ποσότητα νερού καθώς είναι γνωστό ότι η ανατολική Κρήτη έχει ξηροθερμικό κλίμα, με τις όποιες συνέπειες.


«Έσβησε» και ο καταρράκτης του Μυλωνά…

Το τοπίο είναι μεν ειδυλλιακό, αλλά μια δυσάρεστη… έκπληξη έκρυβε για τους λάτρεις της φύσης και η εξόρμηση στον «Καταρράκτη του Μυλωνά» όπως είναι γνωστός και βρίσκεται ανάμεσα στην Ιεράπετρα και τη Σητεία. Από πέρυσι διαπίστωσαν ότι έχει «στεγνώσει» εντελώς και δυστυχώς οι αποδράσεις στην περιοχή δεν προσέφεραν πλέον το ίδιο θέαμα.


Τα εξωτικά τοπία του Λασιθίου

Παρόλα αυτά, τα εξωτικά τοπία της Κρήτης συνεχίζουν τα «μαγνητίζουν» εκατοντάδες επισκέπτες. Τοπία που θα μπορούσαν να είναι βγαλμένα από σκηνές της ταινίας «Γαλάζια λίμνη» .

Αρκεί μια ξενάγηση του Ορειβατικού συλλόγου στα Έξω Μουλιανά Σητείας και όλα τα γύρω τοπία. Όπως περιγράφει:

Αυτό που κυρίως εντυπωσιάζει στο φαράγγι του Ρίχτη είναι η πυκνή βλάστηση, το καταπράσινο τοπίο μέσα στο ποτάμι. Μια απρόσμενη όαση, που μοιάζει απίθανη για την περιοχή της ανατολικής Κρήτης με το ξηροθερμικό κλίμα. Το μικρό ρέμα είναι κατάφυτο από ψηλά πλατάνια, συκιές,  χαμηλές καρυδιές, φοίνικες και μεγάλες συστάδες από ευθυτενείς πανύψηλες ανθισμένες ροδοδάφνες.

Στα πρανή οι φασκομηλιές, τα θυμάρια και τα άλλα αρωματικά φυτά μοσχοβολούν, ενώ στις επίπεδες πλαγιές υπάρχουν περιβόλια με οπορωφόρα δέντρα. Κυριαρχούν οι κισσοί και άλλα αναρριχητικά φυτά, που σφιχταγκαλιάζοντας τα βράχια και τους κορμούς των δέντρων καταφέρνουν να σκαρφαλώσουν στριφογυριστά προς τον ουρανό για να ρουφήξουν το φως του ήλιου.

Στη διαδρομή μπορεί κανείς να διασχίσει το φαράγγι έχει μήκος περίπου 3 χλμ. και η υψομετρική διαφορά εισόδου-εξόδου είναι 350 μέτρα. Σε διάστημα 3-4 ωρών μαζί με τις στάσεις στην όμορφη φύση μπορεί κανείς να διασχίσει το φαράγγι, φυσικά φορώντας άνετο παπούτσι καθώς είναι ολισθηρό.

Μετά από ώρες πεζοπορίας καταλήγεις στη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη.


Το μοναδικό μονότοξο γεφύρι

Στα Έξω Μουλιανά συναντάς το πέτρινο μονότοξο γεφύρι, το οποίο είναι μοναδικής ομορφιάς αλλά στο οποίο λέγεται ότι χριστιανοί σκότωσαν τους Τούρκους της περιοχής.

Ο Ορειβατικός σύλλογος Αγίου Νικολάου μπορεί να υπάρχει σύμφωνα με το καταστατικό ένα χρόνο αλλά οι λάτρεις της φύσης που τον απαρτίζουν εδώ και δεκαετίες περπατάνε στα ειδυλιακά φυσικά τοπία και έκαναν τις δικές τους αποδράσεις. Μια απόδραση από την καθημερινότητα, με τη «δροσιά» της φύσης να αγγίζει τη ψυχή ενώ η βουτιά στα κρυστάλλινα νερά αποτελεί και “βουτιά” σε έναν μαγικό κόσμο χωρίς το θόρυβο της πόλης και τα προβλήματα που μας «πνίγουν» .

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Φωτογραφίες: Αντρέας Λουκάκης