Ο ανακαινισμένος και καλοσυντηρημένος Κούλες ανοίγει τις πύλες του Με την αυγουστιάτικη πανσέληνο στις 18 του μήνα
koules anakenisi

Μετά από 5 χρόνια μελετών και συντήρησης το θρυλικό κάστρο- σύμβολο του Ηρακλείου ξανανοίγει τις πύλες του! Το βενετσιάνικο φρούριο Rocca a Mare, πιο γνωστό ως Κούλες, στις 18 Αυγούστου ανοίγει τις πύλες του ανανεωμένο και ασφαλές για να υποδεχτεί πλέον το κοινό.

Έτσι, στις 18 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ με αφορμή τις εκδηλώσεις για την πανσέληνο, έχει προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, ενώ τα επίσημα εγκαίνια του Κούλε θα γίνουν στις 16 Σεπτέμβρη με συναυλία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της ΔΕΠΤΑΗ.

Με την αυτεπιστασία της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έγιναν εκπληκτικές εργασίες, πολλές από τις οποίες δεν φαίνονται. Και μόλις με ένα προϋπολογισμό της τάξης των περίπου 2 εκατομμυρίων για ένα τόσο σπουδαίο έργο!

Οι εργασίες

Για τη στερέωση του κτιριακού κελύφους αποξηλώθηκαν όλες οι παλαιές κατασκευές είτε ήταν τσιμέντα είτε σσίδερα κ.λπ.

Καθαιρέθηκαν επίσης και οι εκατοντάδες επάλξεις, που ήταν υπό κατάρρευση, οι οποίες ξαναφτιάχτηκαν με σύγχρονα υλικά. Στις υπόλοιπες τοιχοποιίες έγινε στερέωσή τους εσωτερικά και εξωτερικά, συνέχισή τους όπου υπήρχαν χάσματα, καθαρισμός τους από άλατα και μαύρες κρούστες και συντήρηση στα τρία μαρμάρινα βενετσιάνικα εμβλήματα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η αντικατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού. Τοποθετήθηκε ειδικός φωτισμός για την εσωτερική ανάδειξη του μνημείου, αντικαταστάθηκαν τα παράθυρα των κανονιοθυρίδων στο ισόγειο με ανοιγόμενα τζαμένια, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να βλέπουν το λιμάνι και  διαμορφώθηκε νέο σύστημα αποχέτευσης, αφού δεν υπήρχε σύνδεση με το δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου. Έγιναν οι υποδομές των χώρων υγιεινής του ισογείου και του δώματος με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ, τοποθετήθηκαν ξύλινες ράμπες για ΑΜΕΑ από τον βενετσιάνικο λιμενοβραχίονα ως την είσοδο του μνημείου και με δυνατότητα να ανεβαίνουν στο εσωτερικό.

Πάνω αντικαταστάθηκαν όλα τα κατεστραμμένα καλύμματα των φωταγωγών με νέα, ειδικής κατασκευής, ώστε να διασφαλίζονται κατάλληλες συνθήκες εσωτερικής υγρασίας, ενώ αντικαταστάθηκαν και οι διαβρωμένες τσιμεντένιες οροφές των εκεί κτιρίων με ξύλινη μονωμένη στέγη, συμβατή με το μνημείο. Εκεί θα λειτουργεί, πιθανότατα από του χρόνου και ένα μικρό αναψυκτήριο.

Στο ισόγειο έχουν διαμορφωθεί δύο αίθουσες όπου θα εκτίθενται κυρίως αμφορείς από τις θαλάσσιες έρευνες στον κόλπο του Ηρακλείου, το ναυάγιο του “La Therese” αλλά και τα υπόλοιπα ναυάγια που έχει ερευνήσει η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ανοίγεται για πρώτη φορά η αίθουσα στην οποία θα εκτεθούν τα ναυάγια, όπου υπάρχει και η μεγάλη πόρτα φόρτωσης των γαλερών, που βλέπει προς τον λιμενοβραχίονα».

Πρώτη φορά επίσης θα παρουσιαστεί και η αίθουσα που θα φιλοξενήσει γλυπτά, κυρίως από την περίοδο της βενετοκρατίας, τμήματα της πύλης Αγίου Γεωργίου, μετώπες της πύλης Ιησού, αντίγραφα από τη Λότζια, επιγραφές, οικόσημα, με το αντίστοιχο πληροφοριακό υλικό, ενώ ο χώρος στο οποίο θα εκτίθενται τα χάλκινα κανόνια του “La Therese” και τα σιδερένια του Κούλε, φωτίστηκε και αναδείχθηκε ο χώρος όπου βρίσκονταν τα βόλια του φρουρίου.

Σε άλλη αίθουσα θα γίνονται προβολές τανιών μικρού μήκους που θα αφορούν τη βενετσιάνικη περίοδο, τις ενάλιες αρχαιότητες, τον κόλπο του Ηρακλείου και τις έρευνες του Κουστώ.

Με εποπτικό υλικό in situ θα μπορεί ο επισκέπτης στις ώρες λειτουργίας, 8π.μ έως 3μ.μ., να παρακολουθήσει την ιστορία του μνημείου, το ιστορικό των επεμβάσεων, να μάθει για την ιστορία του Ηρακλείου και του βενετσιάνικου Χάνδακα, για τις παλαιότερες οχυρώσεις, τη μεγάλη προμαχωνική οχύρωση του 16ου αι., για τον Κρητικό Πόλεμο, ώστε φεύγοντας να έχει μια εικόνα της εποχής.

Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του φρουρίου και σε συνεργασία με τον ΟΛΗ θα γίνουν προσπάθειες για καλύτερη διευθέτηση του βενετσιάνικου λιμανιού.

 

 

 

www.patris.gr