Την προσοχή των πολιτών εφιστά ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, σε ότι αφορά στα τεστ αντισωμάτων, που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. «Πολίτες που έχουν κάνει τεστ αντισωμάτων σε ιδιωτικά εργαστήρια, προστρέχουν τρομαγμένοι στο νοσοκομείο,  λόγω θετικής ένδειξης, ωστόσο έπειτα αποδεικνύεται ότι το αποτέλεσμα ήταν λανθασμένο».

«Ίσως μέχρι τις 20 Απριλίου, να γνωρίζουμε ποια άλλα τεστ, πέρα από τα μοριακά που γίνονται στα εργαστήρια των νοσοκομείων, μπορούμε να εμπιστευόμαστε», ανέφερε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA και χαρακτήρισε πεμπτουσία των διαγνωστικών τεστ, τα τεστ αντιγόνων και αντισωμάτων, τα οποία σε μελλοντικό στάδιο, θα μπορούν να αναγνωρίζουν ίχνη του COVID-19 και μεγάλο χρονικό διάστημα μετά, σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό. «Αυτά τα τεστ, θα μας επιτρέψουν να γνωρίζουμε το ποσοστό του πληθυσμού που έχει μολυνθεί κι έχει ανοσία. Τα άτομα αυτά, είναι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Είναι πιο ανθεκτικά. Η κρατούσα άποψη είναι ότι η ανοσία μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια, αλλά και αυτό είναι ακόμη υπό εξέταση.»

Πότε η χρήση μάσκας είναι επικίνδυνη

Όταν οι αποστάσεις ασφαλείας δεν τηρούνται, η χρήση μάσκας δεν μας προστατεύει πλήρως, ξεκαθάρισε ακόμη ο Καθηγητής Πνευμονολογίας. O κ. Τζανάκης πρόσθεσε πως η μάσκα αποτελεί ένα άκρως μολυσματικό αντικείμενο, εφόσον δεν χρησιμοποιείται σωστά και υπενθύμισε πως δεν επιτρέπεται να την αγγίζουμε, παρά μόνο όταν τη βγάζουμε και αμέσως μετά, χρειάζεται πλύσιμο ή απολύμανση των χεριών. Μάλιστα κατά την αφαίρεση, δεν πρέπει να ακουμπάμε το εμπρόσθιο μέρος της μάσκας. Εφόσον δεν είναι μιας χρήσης, συνιστάται το πλύσιμο με καυτό νερό, να μένει μέσα σε απολυμαντικό υγρό για μισή ώρα και στη συνέχεια, αφότου στεγνώσει, να σιδερώνεται, προτού επαναχρησιμοποιηθεί.

Τι ευνοεί την Κρήτη

«Δεν ξέρω κατά πόσο οι γενετικές παραλλαγές των Κρητικών, επηρεάζουν», σημείωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας, επισημαίνοντας πως πολλές μελέτες, έχουν σταθεί στο συγκεκριμένο παράγοντα, ενώ παράλληλα σύμφωνα με άλλες μελέτες φαίνεται το εμβόλιο της φυματίωσης να δρα προστατευτικά.

 

Πηγή

Loading