Πάσχα: 5 εντυπωσιακοί εορτασμοί στην Ελλάδα – Από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι και τη Κέρκυρα
Παρακάτω παρουσιάζονται 5 εντυπωσιακοί εορτασμοί του Πάσχα από μέρη της Ελλάδας όπου το Πάσχα γιορτάζεται με τρόπο ξεχωριστό και διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

5. Τήνος

tinos pasxa stauros

Από τους πιο εντυπωσιακούς επιταφίους στην Ελλάδα θεωρείται αυτός της Τήνου,  όπου ο καθολικός και ο ορθόδοξος επιτάφιος συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας.

Μετά την περιφορά τους ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και σταυρό και γίνεται μνημόσυνο υπέρ των νέων ανθρώπων που χάθηκαν στη θάλασσα.

 

4Καλαμάτα

saitopolmos kalamata

Στην Καλαμάτα την Κυριακή του Πάσχα, αναβιώνει ένα ξεχωριστό τοπικό έθιμο, ο σαϊτοπόλεμος ή έθιμο των μπουλουκιών όπως αλλιώς λέγεται. Οι ρίζες του βρίσκονται στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821.

Σύμφωνα με το θρύλο οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους.

Οι συμμετέχοντες, φορώντας παραδοσιακές φορεσιές, και οπλισμένοι με χειροποίητες σαΐτες από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους με μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και δημιουργούν μια φανταστική ατμόσφαιρα.

3. Χίος

xios-rouketopolemos

Πάσχα στην Χίο σημαίνει ρουκετοπόλεμος, ένα έθιμο που ξεκινά από την εποχή της τουρκοκρατίας και είναι ένας «πόλεμος» ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθιανής.

2. Άγιος Νικόλαος Λασιθίου

agios nikolaos

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου λίγο πριν το «Χριστός Ανέστη» γύρω από τη λίμνη Βουλισμένη, που βρίσκεται στην καρδιά της γραφικής πόλης του Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, για το θεαματικό κάψιμο του Ιούδα.

Το ομοίωμα του Ιούδα βρίσκεται σε μία σχεδία στο κέντρο της λίμνης Βουλισμένης, ενώ από τα βράχια δίπλα στη λίμνη κατεβαίνει η φλόγα που του βάζει φωτιά εν μέσω ομοβροντίας πυροτεχνημάτων.

Μάθετε περισσότερα για τον Άγιο Νικόλαο στο άρθρο του TopNews: Ο μαγευτικός Άγιος Νικόλαος στην Κρήτη

 

1. Κέρκυρα

pasxa kerkyra

Εντυπωσιακό και θορυβώδες, το Πάσχα στην Κέρκυρα.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης σπάνε τους γεμάτους μπότηδες στα πλακόστρωτα καντούνια, δημιουργώντας μιας συγκλονιστική ατμόσφαιρα, την οποία επιτείνουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο, την ώρα που ηχεί η μουσική των 18 Φιλαρμονικών της πόλης.

 

 

http://www.topnews.gr