Πεδίο μαχών η Φρανκφούρτη
fra

Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Φρανκφούρτη μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ. 350 προσαγωγές και 88 τραυματίες αστυνομικοί.

Οδομαχίες για αρκετές ώρες στην έδρα της ΕΚΤ, στη Φρανκφούρτη, μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών του κινήματος Blockupy. Μέχρι το μεσημέρι η αστυνομία είχε προχωρήσει σε 5 συλλήψεις και 350 προσαγωγές.

Aρκετοί είναι και οι τραυματίες, ως επί το πλείστον αστυνομικοί με τον αριθμό τους να εκτιμάται στους 88, ενώ πυρπολήθηκαν τουλάχιστον 7 περιπολικά και σε άλλα 7 οχήματα προκλήθηκαν ζημίες.

Από το πρωί ομάδες διαδηλωτών έβαλαν φωτιά σε κάδους και αυτοκίνητα ενώ πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον καταστημάτων αλλά και των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με αντλίες νερού και δακρυγόνα.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης από διάφορες περιοχές της Φρανκφούρτης θυμίζουν πραγματικά πεδίο μάχης.

«Τρομακτική» η παρουσία της αστυνομίας

Εκπρόσωποι του κινήματος Blockupy τήρησαν σαφείς αποστάσεις από τα περιστατικά βίαςΕκπρόσωποι του κινήματος Blockupy τήρησαν σαφείς αποστάσεις από τα περιστατικά βίας

Εκπρόσωποι του κινήματος Blockupy τήρησαν σαφείς αποστάσεις από τα περιστατικά βίας, τονίζοντας ότι δεν προέρχονται από μέλη του κινήματος. Τα επεισόδια καταδεικνύουν ωστόσο «πόσο μεγάλη είναι εν τω μεταξύ και η οργή στη Γερμανία», είπε ο εκπρόσωπος του Blockupy Φρέντερικ Βέστερ.

Ο ίδιος κατηγόρησε την αστυνομία ότι με τη στάση της υποδαύλισε τα επεισόδια. Στην πρωινή διαδήλωση έλαβε μέρος και η πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Κάτια Κίπινγκ η οποία χαρακτήρισε «τρομακτική» την παρουσία της αστυνομίας.

Τα περιστατικά βίας καταδίκασαν τόσο ο γερμανός υπ. Δικαιοσύνης Χάικο Μάας όσο και ο γγ. των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Τάουμπερ.

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής, εκφράζοντας φόβους για ακόμη μεγαλύτερα επεισόδια, καθώς το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα μεγάλη διαδήλωση και πορεία. Στην πόλη αναμένονται σήμερα περίπου 60 λεωφορεία που μεταφέρουν διαδηλωτές από 39 ευρωπαϊκές πόλεις.

 

 

Κώστας Συμεωνίδης (dpa, afpd)