Παίρνουν και τα ΤΑΕ από τις Μοίρες;;Αύριο Πέμπτη, το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης




 

astinomia

 

 

 

 

 

 

 

 

Για αύριο στις 5 το απόγευμα έχει οριστεί η επίσημη παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης υπό τον  γ.γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη. Η παρουσίαση θα γίνει στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου όπου εκτός από αξιωματικούς και συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ, έχουν προσκληθεί ο Περιφερειάρχης, βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες του νησιού.

anagnostakis

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε τοπικό επίπεδο  θα υπάρξουν συγχωνεύσεις Αστυνομικών Τμημάτων, ενδεχομένως όμως όχι στο βαθμό που είχαν προταθεί  στο πλαίσιο προηγούμενων συζητήσεων και διεργασιών ενώ είναι πιθανό να έχουμε και την ίδρυση νέας ομάδας με ειδικά χαρακτηριστικά.

Μέχρι και την επίσημη ανακοίνωση, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο κρατά κλειστά τα χαρτιά της για την τελική μορφή της αναδιάρθρωσης και αυτό επιτείνει την αγωνία αστυνομικών κύκλων αλλά και τοπικών κοινωνιών. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουν τις ανακοινώσεις του κ. Αναγνωστάκη και οι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί για κατάργηση της ΥΠΑΣΕΚ. Πληροφορίες που διαρρέουν μιλούν για την εξέρευση πιθανότατα μίας «μεσοβέζικης» λύσης.

Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, επιτελικοί και συνδικαλιστές είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους, πολλές εκ των οποίων ήταν αρκετά δραστικές αλλά και αλληλοσυγκρουόμενες. Μάλιστα κάποιες από αυτές είχαν προκαλέσει την δυσαρέσκεια συγκεκριμένων αστυνομικών υπηρεσιών που θεώρησαν ότι θίγονται. Αστυνομικοί εκφράζουν την ελπίδα η περιβόητη αναδιάρθρωση για την οποία έχουν γίνει τόσες συζητήσεις, συσκέψεις και προτάσεις, να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη, να είναι ουσιαστική και λειτουργική και να μην «θυσιαστεί» για συμφέροντα και κριτήρια που έχουν να κάνουν περισσότερο με τοπικιστικού χαρακτήρα ζητήματα.

Υπόμνημα από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Σε υπόμνημά της προς την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου αναφέρει

“ΠΡΟΣ:α) Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο ΒΟΥΤΣΗ

β) Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Νίκο ΤΟΣΚΑ

γ) Γ. Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

δ) Αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ

ε) Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περ. Κρήτης Υποστράτηγο κ. Μιχ. ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ

στ)Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου

ζ) κ.κ Βουλευτές Νομού Ηρακλείου.

η) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

 

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε την προσεχή Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου 2015 στο Ηράκλειο θα παρουσιαστεί από τον Γ.Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Κρήτης.

Η αναδιάρθρωση στην αστυνομία, εδώ και χρόνια ηχεί σαν μία ελπίδα στα αυτιά των απλών αστυνομικών, που δίνουν καθημερινά τη ζωή τους στη μάχη με το έγκλημα κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Την βλέπουμε σαν μία ευκαιρία να κάνει επιτέλους στροφή το Σώμα μας, να προσαρμοστεί με τα δεδομένα και τις απαιτήσεις των σύγχρονων καιρών, να σταθούμε πραγματικά στο πλευρό του πολίτη, το αίσθημα ασφάλειας του οποίου έχει καταρρακωθεί αλλά και παράλληλα να σταματήσουν να καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα μας. Για να γίνουν όμως όλα αυτά πραγματικότητα πρέπει αυτοί που θα εφαρμόσουν την αναδιάρθρωση, να βάλουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, να πουν όχι σε ατομικά και ιδιωτικά συμφέροντα ώστε μέσα από αυτό να βγει μία Ελληνική Αστυνομία δυνατή και ακέραιη.

Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο σχετικά με την μορφή της αναδιάρθρωσης που θα παρουσιαστεί, ουσιαστικά δεν επιλύεται κανένα από τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε στην εκτέλεση της Υπηρεσίας μας ούτε βελτιώνεται ο τρόπος αστυνόμευσης και οι πολίτες θα παραμείνουν στην ανασφάλεια. Ακούμε για συγχωνεύσεις γειτονικών Αστυνομικών Τμημάτων για την εξοικονόμηση και μόνο κάποιου ενοικίου στέγασης, όταν όμως συγχωνεύονται δύο ήδη υποστελεχωμένες Υπηρεσίες σε μία, η νέα που θα προκύψει θα είναι μία επίσης υποστελεχωμένη Υπηρεσία με ακόμα περισσότερα προβλήματα καθώς θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερο τομέα ευθύνης. Επίσης ακούμε για δημιουργία νέων Υπηρεσιών, που στην ουσία είναι μετονομασία υπαρχουσών με μερικώς αλλαγμένο τον τομέα δικαιοδοσίας  μέχρι και για υποβάθμιση νευραλγικών ειδικών Υπηρεσιών.

Οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης η οποία δεν θα συνοδεύεται με ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού από μηδενική βάση αλλά και από επαναπροσδιορισμό των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Τη στιγμή αυτή στον Νομό Ηρακλείου αντιστοιχεί 1 αστυνομικός για κάθε 400 πολίτες περίπου τη στιγμή που πανελλαδικά αντιστοιχεί 1 αστυνομικός για 200 πολίτες περίπου χωρίς να λάβουμε υπόψιν μας τον νούμερο ένα πανελλαδικά σε πτήσεις τσάρτερ Αερολιμένα Ηρακλείου ‘’Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ’’, την πρώτη σε επισκεψιμότητα τουριστών περιοχή που αστυνομεύεται από το Α.Τ. Χερσονήσου, δύο λαοφιλέστατες ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και την ιδιαίτερη εγκληματικότητα του τόπου μας. Οπότε με το υπάρχον προσωπικό οποιαδήποτε αλλαγή στην μορφή των υπηρεσιών, όλες να κλείσουν και να δημιουργηθούν νέες από την αρχή η αποτυχία είναι δεδομένη.

Ζητάμε την άμεση απεμπλοκή όλων των μάχιμων αστυνομικών από μη αστυνομικής φύσεως ΠΑΡΕΡΓΑ τα οποία συνεχώς και πληθαίνουν στερώντας από τους πολίτες την παρουσία μας. Χιλιάδες ένοπλοι μάχιμοι αστυνομικοί ανά την επικράτεια απασχολούνται σε τέτοια πάρεργα μη αστυνομικού περιεχομένου τα οποία κάλλιστα θα μπορούσαν να εκτελεστούν από μη μάχιμους  πολιτικούς υπαλλήλους ή ιδιώτες ( επιδόσεις εγγράφων δικαστηρίων και άλλων πολλών φορέων, φρούρηση ιδιωτικών στόχων, έκδοση ταυτοτήτων-διαβατηρίων, μέτρα τάξης σε γήπεδα προστατεύοντας ιδιωτικές επιχειρήσεις ΠΑΕ-ΚΑΕ και άλλες πολλές επιτελικές θέσεις ). Ορκιστήκαμε και εκπαιδευτήκαμε να φέρουμε οπλισμό για να είμαστε έξω στον δρόμο στο πλευρό του πολίτη και μόνο για την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος, ούτε σε κάποιο γραφείο ούτε για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα οποιουδήποτε ιδιώτη κάνοντας τους δωρεάν φύλακες. Με τον τρόπο αυτό η εξοικονόμηση αστυνομικού μάχιμου προσωπικού θα είναι τεράστια και σε προοπτική λίγων χρόνων, μέσω των τακτικών μεταθέσεων, θα επέλθει η ισορροπία σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Χώρας με την κάλυψη όλων, των ήδη μειωμένων, οργανικών θέσεων(αυτή τη στιγμή η Δ.Α. Ηρακλείου αριθμεί 90 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού).

Για να αποκτήσουμε όμως την αστυνομία των ονείρων μας πρέπει να πούμε και μερικά ‘’ΟΧΙ’’, να χαλάσουμε και μερικά χατίρια. Ελπίζουμε εκείνη η ώρα που αστυνομία θα αλλάξει πραγματικά σελίδα να μην αργήσει να έρθει”.

 

 

www.cretalive.gr