ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ €1 ΔΙΣ ΜΕ 500 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ
kanavi kanadoi

Ποιοι είναι οι Καναδοί που θέλουν να επενδύσουν €1 δισ με 500 θέσεις εργασίας στην Ελληνική κάνναβη

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, με το οποίο προβλέπεται η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης,

ο -τέως σήμερα- υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε κάνει λόγο για επαφές με υποψήφιους επενδυτές από τη Γερμανία και από τον Καναδά. Μάλιστα το business plan που κατατέθηκε από τους Καναδούς επενδυτές, σημείωνε, αφορούσε συνολική επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ και προέβλεπε τη δημιουργία έως 500 θέσεων εργασίας.

Πρόκειται για την καναδική πολυεθνική εταιρεία Aphria, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά της ιατρικής κάνναβης και της παραγωγής λαδιού κάνναβης, στελέχη της οποίας την προηγούμενη εβδομάδα είχαν έρθει σε επαφή με εκπροσώπους αγροτών από την Ξάνθη, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και συμβούλους επιχειρήσεων, παρουσία του Stephen Murphy, director of analysis της εταιρείας. Το δεύτερο ραντεβού έγινε χθες με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα, συνάντηση που φαίνεται ότι φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την καναδική εταιρεία στην είσοδό της σε μια νέα για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγική και επενδυτική δραστηριότητα.

Οι πληροφορίες θέλουν η πρόταση της Aphria να αφορά συνολικά την επένδυση σε εκατό χιλιάδες στρέμματα σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με πρώτο σημείο “αναφοράς” τη Ξάνθη. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας, η επένδυση έχει ορίζοντα τετραετίας. Η καναδική εταιρεία, κατά τις πληροφορίες, αναμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να υπογραφούν οι κοινές υπουργικές αποφάσεις, ώστε η επένδυση να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους. Ο λόγος που η Ελλάδα επιλέγεται, σύμφωνα με τους επενδυτές, έχει να κάνει με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και οι οποίες ευνοούν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

Η Aphria Inc, με έδρα το Οντάριο, ιδρύθηκε πριν από πέντε χρόνια και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο. Ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 5,72 εκατ. δολάρια κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, όπως αναφέρεται στην τελευταία οικονομική έκθεση, με EBITDA στα 2,8 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία, όπως σημειώνεται,επικεντρώνεται στην παραγωγή και την πώληση ιατρικής κάνναβης και των προϊόντων της μέσω διττής στρατηγικής ανάπτυξης, που περιλαμβάνει λιανικές πωλήσεις και κανάλια χονδρικής πώλησης. Οι λιανικές πωλήσεις γίνονται κυρίως μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της Aphria.

Η θυγατρικής της εταιρεία Pure Natures Wellness έλαβε την άδεια να παράγει και να πουλά ιατρική κάνναβη το Νοέμβριο του 2014, ενώ δύο χρόνια αργότερα την άδεια πώλησης εκχυλισμάτων κάνναβης. Η εταιρεία διαθέτει δικές της εγκαταστάσεις καλλιέργειας (θερμοκήπια) στην περιοχή Leamington, γεγονός που παρέχει στην Aphria τη δυνατότητα να παράγει ιατρική κάνναβη με χαμηλό κόστος, όπως αναφέρει.

Το νομοσχέδιο για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης εγκρίθηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές (http://www.capital.gr/politiki/3276274/farmakeutiki-kannabi-egkrithike-epi-tis-arxis-stis-epitropes-to-n-s). Σε αυτό αναφέρεται πως η έκταση εντός της οποίας θα γίνεται η καλλιέργεια, η παραγωγή και η μεταποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, θα είναι ενιαία και κατ’ ελάχιστον εμβαδού τεσσάρων στρεμμάτων. Η έγκριση για την παραγωγή κάνναβης θα ανακαλείται σε περίπτωση παραβίασης της ασφαλούς φύλαξης και το χρονικό όριο φύλαξης και αποθήκευσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια. Τέλος, τα προς διάθεση προϊόντα δεν θα μπορούν να είναι διαφορετικά των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η καλλιέργεια θα είναι κλειστού τύπου και οι σπόροι θα εισάγονται από το εξωτερικό.

Πηγή capital.gr