Με μία, κατά τα συνήθη, προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτίθεται στον Καναδά που χθες ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εξαγωγές όπλων προς την Αγκυρα βάσει ενδείξεων ότι χρησιμοποιούνται στη σύρραξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για προσέγγιση με δύο μέτρα και δύο σταθμά και επιτίθεται στην καναδική κυβέρνηση λέγοντας ότι προχωράει στο μπλόκο παρότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξάγει όπλα σε χώρες με ανάμειξη στην κρίση της Υεμένης και κάνει λόγο για στενά πολιτικά συμφέροντα.

«Περιμένουμε από τον Καναδά να ακολουθήσει μία πολιτική μακριά από τα διπλά σταθμά και να δράσει χωρίς να επηρεάζεται από τους αντιτουρκικούς κύκλους που υπάρχουν στη χώρα και χωρίς να περιορίζεται σε στενούς υπολογισμούς πολιτικού συμφέροντος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε: «Με βάση το αυστηρό καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών του Καναδά και υπό το φως των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, ανέστειλα τις σχετικές άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία, ώστε να δοθεί χρόνος για να εξεταστεί καλύτερα η κατάσταση».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει διατάξει έρευνα μετά τις καταγγελίες ότι καναδική τεχνολογία χρησιμοποιείται στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Καναδάς είχε διακόψει πριν από έναν χρόνο τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες. Τον Μάιο όμως οι εξαγωγές ξανάρχισαν.

 

 

Με πληροφορίες από Anadolu 

hellasjournal.com

Loading