• 26 Μαΐου, 2024
Vinkmag ad

Πώς σχετίζεται η περίεργη ζέστη με τον χθεσινό μεγάλο σεισμό στην Κρήτη;

Vinkmag ad

Μύθος και οι απαντήσεις της επιστήμης

sismos

Υπάρχει ένας μύθος που λέει πως όταν υπάρχει ζέστη και άπνοια έρχεται μεγάλος σεισμός! Το ίδιο κατά σύμπτωση συνέβη και σήμερα, όπου ένα “μικρό καλοκαίρι” έκανε την εμφάνιση του μαζί με τα 6,2 ρίχτερ στην Κρήτη. Ορισμένοι επαναφέρουν ξανά την παλιά αυτή θεωρία. “Έκανε πολλή ζέστη σήμερα” , άλλοι λένε, πως δεν φέρνει η ζέστη τον σεισμό, αλλά ο σεισμός προκαλεί ίσως ζέστη! Το Τμήμα Γεωπολιτικής Επισκόπησης απαντά στο ερώτημα αυτό.

 

Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα;

“Σχετίζονται οι σεισμοί με καιρικά φαινόμενα; Τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης εισηγήθηκε ότι τους σεισμούς προκαλούν παγιδευμένα αέρια σε υπόγεια έγκοιλα από τα οποία απελευθερώνονται και σπάζουν τα πετρώματα στην πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης προκαλώντας σεισμούς. Ίσως για αυτό το λόγο να επικρατεί και ο μύθος σήμερα ότι όταν υπάρχει ζέστη και άπνοια (η λεγόμενη «κουφοπυρά» στην κυπριακή διάλεκτο) επίκειται σεισμός – που θα επαναφέρει τον άνεμο! Αυτό όμως δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα μύθο. Οι σεισμοί συμβαίνουν ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών.

Ένας άλλος μύθος λέει πως τα ζωά προαισθάνονται τους σεισμούς. Ας δούμε και εδώ την απάντηση:

“Είναι γεγονός ότι πολλά ζώα συμπεριφέρονται αφύσικα από εβδομάδες μέχρι και δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση ενός σεισμού. Πολυάριθμες αναφορές έχουν γίνει από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα και διάφορες εξηγήσεις είναι πιθανές: τα ζώα είναι πολύ πιο ευαίσθητα από τον άνθρωπο και αισθάνονται πρόδρομα φαινόμενα σεισμών όπως είναι μικρό-προσεισμοί, τοπικές μικρό-ανωμαλίες του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου της Γης και της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης των πετρωμάτων, μεταβολές στη στάθμη, στη θερμοκρασία ή στη χημική σύσταση των υπογείων υδάτων, απελευθέρωση ραδονίου κ.λπ.”

http://www.parapolitika.gr

Loading

  Read Previous

  Χόρεψε Πάλι Πεντοζάλη η Κρήτη 6,4 ρίχτερ στην Κρήτη.

  Read Next

  Γέννηση χελώνας – Ένα θαύμα της φύσης στον Κομό (vid)

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular