• 28 Μαΐου, 2024

Breaking News :

Vinkmag ad

Πως την είδατε «σύντροφοι» τη δουλειά; Γιατί πρέπει να τερματίσετε την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ τα πράγματα είναι ελπιδοφόρα; (video)

Vinkmag ad
Πως την είδατε «σύντροφοι» τη δουλειά; Γιατί πρέπει να τερματίσετε την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, ενώ τα πράγματα είναι ελπιδοφόρα; (video)

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Δελφοί

Διαβάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέτρα για τις πρώτες 50 μέρες, στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση, στάθηκα σε μία παράγραφο 18 λέξεων.

Για πολλούς λόγους: Διότι το θέμα με ενδιαφέρει και παρακολουθώ όσα συμβαίνουν, και επειδή, μετά τη ρωσική άνανδρη εισβολή στην Ουκρανία, οι πάντες σε παγκόσμιο επίπεδο, συζητούν τους τρόπους απεξάρτησης από την ενέργεια που προέρχεται από τη Ρωσία.

Το πρόγραμμα αναφέρει τα εξής:

 • Απεμπλεκόμαστε από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών.

Ομολογώ ότι δεν περίμενα από ένα κόμμα εξουσίας, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, να λάβει τέτοια θέση και με δεδομένο ότι θα μπορούσε η Ελλάδα, αν ήταν σοβαρή, να προχωρήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα των εξορύξεων και -όπως λένε οι ειδικοί- να λύσει το πρόβλημα της. Διότι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χώρα έχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις θάλασσες της.

Από τη στιγμή δε που αναμειγνύονται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων αμερικανικοί κολοσσοί, αυτό που φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ελίτ των Αθηνών ΔΕΝ θα συμβεί. Και εννοώ ότι η Τουρκία δεν θα κάνει …πόλεμο για να σταματήσει τις έρευνες. Άλλωστε, δεν προκάλεσε με πολεμικό τρόπο στην Κύπρο, την οποία έχει περικυκλωμένη και στην ουσία την έχει καταστήσει «όμηρο» της.

Αντιλαμβάνομαι, μιλώντας με φίλους στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι το πρόβλημα είναι εντός του κόμματος, όπου έχουν ακόμα ισχύ οι διάφορες συνιστώσες που ασχολούνται αόριστα και χωρίς πρόγραμμα με την κλιματική αλλαγή. Ομιλούμε για σοβαρότατο πρόβλημα, για το οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν τεράστιες ευθύνες. Οι συνιστώσες ασχολούνται επειδή είναι μόδα. Διότι όταν ασχολείσαι σοβαρά με το τεράστιο αυτό πρόβλημα, έχεις και σοβαρές προτάσεις.

Όπως παρουσιάζεται η θέση του κόμματος για την ενέργεια, φαίνεται ότι υπήρξε υποχώρηση στους διάφορους περιφερειακούς, οι οποίοι ταλαιπωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ με θέσεις που δεν έχουν …θέση σε ένα κόμμα, το οποίο διεκδικεί την εξουσία.

Η μία ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης στέλνει και λάθος μηνύματα σε επενδυτές, όχι μόνο του συγκεκριμένου τομέα. Διότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλαγή μίας κυβερνητικής θέσης, η οποία θα περίμενε κανείς ότι θα έχει συνέχεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που απέδειξε ότι όταν θέλει μπορεί -και αναφέρομαι στην υπογραφή για να γίνει η Αλεξανδρούπολη μία πελώρια αμερικανική βάση- θα πρέπει να διευκρινίσει αυτή την πρόταση που περιέχεται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα μέτρα για τις πρώτες 50 μέρες.

Δηλαδή, αυτό είναι το άμεσο πρόβλημα της Ελλάδας για τους «συντρόφους» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο μάλιστα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες, εάν γίνουν κυβέρνηση, τις 50 πρώτες μέρες.

Συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που ολοκληρώθηκε σήμερα με τεράστια επιτυχία, είχα την ευκαιρία να συναντήσω επενδυτές από την Αμερική, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους μεγαλόφωνα στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει άμεσα να διευκρινίσει τη δική του θέση, διότι αυτός μετρά, στα θέματα των επενδύσεων. Θα αλλάξει τους νόμους της Νέας Δημοκρατίας, που είναι φιλικοί προς τις επενδύσεις; ήταν η μόνιμη ερώτηση… Και όταν  γράφω ότι μόνο αυτός μετρά, εννοώ ότι αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα κυβερνήσει τον τόπο, και όχι οι διάφορες συνιστώσες.

 • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal
 • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
 • E-mail: mignatiou@HellasJournal.Com

Loading

  Read Previous

  Παράδειγμα προς μίμηση: Όλο το διαδίκτυο υποκλίνεται στην 16χρονη μπαλαρίνα χωρίς χέρια

  Read Next

  Συγκινητική πρωτοβουλία για να στηριχθεί οικονομικά Αστυνομικός που τραυματίστηκε σοβαρά

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular