Πότε αλλάζει ο καιρός στην Κρήτη…. Από τα 37άρια στις καταιγίδες
paralia

Μετά τα πρώτα μπάνια στις θάλασσες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τη θερμοκρασία να χτυπάει «κόκκινο» στην Κρήτη, τώρα έρχονται… βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο, κ. Εμμανουήλ Λέκκα, το καιρικό σκηνικό στην Κρήτη αναμένεται να αλλάξει ριζικά από την Τετάρτη και έπειτα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές (ιδιαίτερα στα βόρεια του νησιού), την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και την πρόσκαιρη ενίσχυση των Βορείων ανέμων, με εντάσεις στα 5 – 6 Μποφόρ.

Οι καταιγίδες δε θα λείψουν την Τετάρτη, με το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και την Πέμπτη να είναι έντονο, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν μέχρι και… χαλαζοπτώσεις.
«Πέφτει» η θερμοκρασία

Αισθητή όμως θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας, μιας και η ελάχιστη θα επιστρέψει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, κάτω από τους  15 °C στις βόρειες παράκτιες περιοχές του νησιού (σε μεγαλύτερα υψόμετρα προφανώς η ελάχιστη θερμοκρασία θα κατέλθει ακόμη περισσότερο), ενώ η μέγιστη για την Πέμπτη θα είναι κοντά στους  20 °C .

Οι άνεμοι δεν ενισχύονται ιδιαίτερα κατά μήκος ολόκληρου του νησιού. Πρόσκαιρα στα Δυτικά της Κρήτης για την Πέμπτη θα φθάσουν σε ένταση τα 5 – 6 Μποφώρ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές η ένταση τους θα φθάνει έως και τα 4 Μποφώρ, πάντα από Βόρειες  έως  ΒΔ διευθύνσεις. Πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Σημαντική η ποσότητα της βροχής

Ένα επιπλέον συνοδευτικό φαινόμενο στην περίπτωση εκδήλωσης Καταιγίδων είναι και οι αστραπές οι οποίες απαιτούν μία ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτό πάντως που εμφανίζουν τα τελευταία στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων είναι η σημαντική ποσότητα βροχής που αναμένεται να σημειωθεί κυρίως στα Βόρεια του νησιού.

Ευνοούνται  περισσότερο  οι δυτικές περιοχές την Κρήτης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις και στα ανατολικά του νησιού ιδιαίτερα την Πέμπτη.
Ήλιος ξανά από Παρασκευή

Βελτίωση του καιρού αναμένεται πολύ γρήγορα από την Παρασκευή με επάνοδο της καλοκαιρίας και της ηλιοφάνειας, ενώ και η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σε λίγο υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:
Ηράκλειο

Σύμφωνα με το meteocrete.gr, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά και πιθανόν κατά τόπους στα νότια του νομού Ηρακλείου την Τετάρτη.

Oι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν ΔΒΔ σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4-5 μποφόρ, πρόσκαιρα ισχυροί έως και 6 μποφόρ, ενώ στα νότια oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 και πρόσκαιρα τοπικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 22°c, στα νότια από 15 έως 26°c ενώ στα ορεινά από 11 έως 21°c
Χανιά

Στα Χανιά την Τετάρτη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις αναμένονται την Τετάρτη, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά και πιθανόν κατά τόπους στα νότια.

Oι άνεμοι θα πνέουν Β ασθενείς έως μέτριοι 3-5 και πρόσκαιρα τοπικά έως ισχυροί 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 21°c, στα νότια από 15 έως 24°c ενώ στα ορεινά από 10 έως 19°c.
Ρέθυμνο

Την Τετάρτη, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά και πιθανόν κατά τόπους στα νότια του Ρεθύμνου.

Oι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν ΒΔ ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, πρόσκαιρα μέτριοι έως και 5 μποφόρ, ενώ στα νότια oι άνεμοι θα πνέουν Β πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 μποφόρ, πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι έως και 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 21°c, στα νότια από 15 έως 24°c ενώ στα ορεινά από 10 έως 20°c.
Λασίθι

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ορεινά και πιθανόν κατά τόπους στα νότια του νομού Λασιθίου θα σημειωθούν την Τετάρτη.

Oι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν ΔΒΔ σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4-5 μποφόρ, πρόσκαιρα ισχυροί έως και 6 μποφόρ, ενώ στα νότια oι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ πολύ ασθενείς έως ασθενείς 2-3 και πρόσκαιρα τοπικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15 έως 23°c, στα νότια από 17 έως 24°c ενώ στα ορεινά από 10 έως 20°c