Προληπτική παρακράτηση αγροτικών ενισχύσεων 17 εκ ευρώ από την Ελλάδα
trakterΣε προληπτική παρακράτηση ενισχύσεων ύψους 17 εκ ευρώ θα προχωρήσει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη χώρα μας ,λόγω προβλημάτων διαχείρισης στο εθνικό Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων .

«Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή χρησιμοποιεί αυτό τον μηχανισμό του προϋπολογισμού, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες του», δήλωσε ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα ναι μεν έκανε σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων , ωστόσο τονίζει ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν απέδειξαν ότι το σύστημα δεν συνάδει ακόμα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Κατά συνέπεια, τονίζει η Επιτροπή, η μέγιστη επιλέξιμη έκταση που καταχωρίστηκε στο ελληνικό Σύστημα έχει υπερεκτιμηθεί, οδηγώντας σε παράτυπες πληρωμές προς τους δικαιούχους, στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης.

Η Επιτροπή αναφέρει, τέλος, ότι για πρώτη φορά λαμβάνει αυτό το προληπτικό μέτρο, να παρακρατήσει, δηλαδή, τις ενισχύσεις προς την Ελλάδα και σημειώνει ότι το ποσό της παρακράτησης (17 εκατ. ευρώ) αντιστοιχεί στο ποσό που εκτιμάται ότι διατρέχει κίνδυνο για το γεωργικό ταμείο.

http://www.ekriti.gr