Προς εξαγορά η Παγκρήτια Τράπεζα λόγω αποτυχίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου
pagritia-trapeza

 

 

 

 

 

 

 

 

Αύριο  Κυριακή  αναμένεται να πέσει η αυλαία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς πρόκειται να “παιχτεί” η τελική πράξη για τις μη συστημικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Capital.gr, δύο από τις συνεταιριστικές τράπεζες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αύξηση του συνεταιριστικού τους κεφαλαίου και πρόκειται να περάσουν στα χέρια κάποιων εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Οι πληροφορίες του Capital.gr κάνουν λόγο για την Παγκρήτια και την Τράπεζα Πελοποννήσου για τις οποίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κληθούν να καταθέσουν κλειστές προσφορές αύριο το πρωί στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι προσφορές για την Τράπεζα Πελοποννήσου θα αφορούν την αγορά δανείων και καταθέσεων, δηλαδή 76,7 εκατ. ευρώ και 98,9 εκατ. ευρώ αντιστοίχως. Για την Παγκρήτια Τράπεζα η διαφορά μεταξύ εξυπηρετούμενων δανείων και καταθέσεων (funding gap) αναμένεται να καλυφθεί υπέρ του αγοραστή από την Τράπεζα της Ελλάδος (δηλαδή η ΤτΕ θα καταβάλει στη συστημική τράπεζα που θα εξαγοράσει την Παγκρήτια το ποσό αυτό). Οι προτάσεις εξαγοράς των δύο τραπεζών αφορούν και την απόκτηση του προσωπικού τους, συνολικά 600 άτομα, από τους νέους ιδιοκτήτες

Η κατακύρωση των δύο τραπεζών στους νέους ιδιοκτήτες θα γίνει άμεσα γνωστή και με τον τρόπο αυτό, θα κλείσει ο κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης των συνεταιριστικών τραπεζών, εντός των χρονικών ορίων που είχαν τεθεί εξαρχής και κυρίως χωρίς να διακινδυνεύσουν οι καταθέσεις των πελατών των τραπεζών που δεν κάλυψαν τις αυξήσεις του συνεταιριστικού τους κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά για τις συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να εξευρεθούν 185 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 αφορούσαν την Παγκρήτια Τράπεζα και 17,8 εκατ. ευρώ την Τράπεζα Πελοποννήσου. Επιτυχώς κάλυψαν τις απαιτούμενες κεφαλαιακές τους ανάγκες η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων που ζητούσε νέα κεφάλαια 23 εκατ. ευρώ και η Συνεταιριστική Ηπείρου (Ιωαννίνων) 7 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών είχε η Attica Bank, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών και του δυσμενούς σεναρίου. Ειδικότερα, η τράπεζα έπρεπε να καλύψει από ιδιωτικά κεφάλαια τουλάχιστον 584 εκατ. ευρώ, επί συνόλου κεφαλαιακών αναγκών 748,7 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόπιν μεγάλης κινητοποίησης καλύφθηκε το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ το ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ διατήρησε το ποσοστό του στο 51%, συμβάλλοντας στην αύξηση κεφαλαίου με ποσό της τάξεως των 382,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των νέων κεφαλαίων για τις μη συστημικές τράπεζες ανερχόταν στα 933,7 εκατ. ευρώ, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησής τους δεδομένου ότι είχε προηγηθεί η άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων 5,5 δις. ευρώ από τις αγορές για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

 

 

Της Νένας Μαλλιάρα

πηγή: capital.gr