• 29 Μαΐου, 2024

Breaking News :

Vinkmag ad

Οι «πρωταθλητές» στις βροχές της Δευτέρας και οι ουραγοί «Ξερή» έμεινε η Γαύδος – Τα στοιχεία των σταθμών είναι αποκαλυπτικά

Vinkmag ad

kairos3

Η κακοκαιρία που επηρέασε το νησί μας την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έδωσε σημαντικά ύψη βροχής σε όλους τους νομούς της Κρήτης. 

Αναλύοντας τις μετρήσεις από τις βροχοπτώσεις της Δευτέρας στην Κρήτη ο μετεωρολόγος κ.Μανώλης Λέκκας αναφέρει τα εξής:

«Η κίνηση των Βαρομετρικών χαμηλών νότια της Κρήτης συνηθίζεται να αποδίδει υψηλά βροχομετρικά, μόνο που τα τελευταία χρόνια σπανίζουν οι εμφανίσεις παρόμοιων συστημάτων καιρού. Στην παρούσα φάση σταθήκαμε αρκετά τυχεροί, αφού το Βαρομετρικό χαμηλό που αρχικά κινήθηκε νότια του Ιονίου με κατεύθυνση τις ακτές της Αφρικής,  αποδίδοντας περιορισμένες βροχές κυρίως στη δυτική και την κεντρική Κρήτη στις 28 και 29 Οκτωβρίου, ξαφνικά αναδιοργανώθηκε και κινήθηκε πολύ γρήγορα ανατολικά επηρεάζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον καιρό σε ολόκληρο το νησί. Παρατηρήθηκε μεγάλη διάρκεια των βροχοπτώσεων ενώ ταυτόχρονα,  κατά τόπους  ιδιαίτερα στα δυτικά, οι βροχές αυτές είχαν αρκετά έντονο χαρακτήρα.

Αρχικά σημειώθηκαν και κάποιες σποραδικές καταιγίδες οι οποίες όμως δεν επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Κρήτη, αποφεύγοντας έτσι με το καλύτερο τρόπο ισχυρότερες εντάσεις βροχής οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα. Οι μέσες εντάσεις του ανέμου έφθασαν στα όρια που είχαμε αρχικά προβλέψει με βάση την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο νομός Χανίων δέχθηκε τα μεγαλύτερα ποσά βροχόπτωσης, αποκαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά βροχής που χάθηκαν τους προηγούμενους μήνες λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Οι βόρειες περιοχές του νομού ευνοήθηκαν περισσότερο από άποψης Βροχομετρικών ενώ οι νότιες περιοχές,  αν και σημειώθηκαν βροχοπτώσεις,  απέδωσαν μικρότερες ποσότητες. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο οροπέδιο  Ασκύφου του Δήμου Σφακίων  με ύψος βροχής 176 χιλιοστά, ενώ  πολύ μικρότερα ήταν τα ύψη βροχής στην Παλαιόχωρα και την Κουντούρα με ύψος βροχής στα 9 χιλιοστά περίπου. Ακόμη όμως μικρότερο ύψος βροχής σημειώθηκε στη Γαύδο με μόλις 2,2 χιλιοστά.

Περισσότερο ομοιόμορφη κατανομή των Βροχομετρικών παρατηρήθηκε στο νομό Ρεθύμνου, με τις βόρειες περιοχές να υπερτερούν σε ύψη βροχής αλλά και στις νότιες περιοχές σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις.  Το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην πόλη του Ρεθύμνου με 77, 8 χιλιοστά ενώ στην Αγία Γαλήνη έφθασε στα 28.8 χιλιοστά.

Ακόμη καλύτερη κατανομή στα βροχομετρικά παρατηρήθηκε στο νομό Ηρακλείου αφού στις κεντρικές περιοχές σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής. Έκπληξη βέβαια αποτελεί το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στην Ψαρή Φοράδα στα νοτιοανατολικά του νομού με 94,4 χιλιοστά ενώ 66,6 χιλιοστά σημειώθηκαν στην Αγία Βαρβάρα, στην ενδοχώρα του νομού που προφανώς η τεράστια αυτή ποσότητα νερού απορροφήθηκε σχεδόν στο σύνολό της.

Πολύ καλές αποδόσεις Βροχομετρικών σημειώθηκαν και στο νομό Λασιθίου με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στη Σητεία με 77,6 χιλιοστά, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το ύψος βροχής που σημειώθηκε στο οροπέδιο Λασιθίου με καταγεγραμμένο ύψος στο Τζερμιάδο τα 33,2 χιλιοστά.

 

 

 

 

flashnews.gr

Loading

  Read Previous

  49χρονος άνδρας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Μοιρών αλλά ήταν αργά…

  Read Next

  Τραγωδία: Οδηγός φορτηγού ασχολείται με το κινητό του και σκοτώνει μάνα και τα τρία της παιδιά (βίντεο)

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular