Στ. Θεοδωράκης: «Οι κουζουλοί Κρητικοί δεν φοβούνται»
Σε εξέλιξη είναι η πρώτη περιοδεία του Σταύρου Θεοδωράκη ως επικεφαλής της πολιτικής κίνησης “Το Ποτάμι” στην Κρήτηstayros4

Με αυτή, όπως έχει ανακοινωθεί, ξεκινά το πρόγραμμα περιοδειών του σε όλη την Ελλάδα ο γνωστός δημοσιογράφος.

Η πρώτη του επαφή με τους συντοπίτες του έγινε στη γενέτειρα του, το χωριό Δραπανιάς, και οι σχετικές φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο λογαριασμό της κίνησης στο twitter @ToPotami.stayros2

Μιλώντας σε εκδήλωση στον Δημοτικό Κήπο Χανίων τόνιασε χαρακτηριστικά «Εμείς δεν είμαστε ο αναπληρωματικός παίκτης, είμαστε οι πρωταγωνιστές».stayros3

Ο Στ. Θεοδωράκης επανέλαβε τα όσα είχε πει στην Αθήνα και στην πρώτη παρουσίαση του κόμματος, μένοντας στην ανάγκη του κόσμου για ανανέωση στο πολιτικό σύστημα. «Το Ποτάμι θα είναι ανόθευτο, να φέρει καθαρό νερό στη λίμνη», τόνισε και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι αυτό που θα καθορίσει και την πορεία του νέου πολιτικού φορέα. Όσον αφορά τα ονόματα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αυτά είναι ακόμη υπό διαμόρφωση: «Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου. Αυτή την στιγμή έχουμε τα μισά ονόματα».stayros1

Συνοπτικά τι είπε για:

Τους δημοσίους υπαλλήλους και τη μονιμότητα: Στη ζωή μου δεν είμαι ούτε με το μαύρο, ούτε με το άσπρο. Το ελληνικό δημόσιο αναλογικά με τον πληθυσμό δεν είναι μεγάλο. Είναι αναποτελεσματικό και γραφειοκρατικό. Αυτό που χρειάζεται είναι αξιολόγηση και αξιοκρατία.

Το χρέος και τις διαπραγματεύσεις: Το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Αυτό πρέπει να το θέσουμε στην Ευρώπη, γιατί το ποσό του χρέους έχει μεταφερθεί στα κράτη, στις κοινωνίες των εταίρων μας. Η Ευρώπη πρέπει να δει πως έχουμε μπει σε τροχιά ανάπτυξης κι όταν είμαστε στα πόδια μας τότε να κάνει μια τολμηρή προσπάθεια για να μας βοηθήσει.

Το αν είναι «μπροστινός» κάποιου: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που κυνηγούν μάγισσες το τελευταίο διάστημα και δεν δέχονται πως υπάρχει κόσμος που θέλει να ασχοληθεί. Και το χειρότερο είναι πως τα λένε αυτά άνθρωποι που δεν έχουν πάει ποτέ για το μεροκάματο. Είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύει από τα 16 του.

Την ΑΟΖ: Το πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα, είναι ένα κουβάρι με προβλήματα που έγινε μπάλα και μας κρατάει χαμηλά. Δεν θέλω να έρθω σε σύγκρουση με λαούς της Ευρώπης που θα ενοχληθούν με μια τέτοια πολιτική.

Τις γερμανικές αποζημιώσεις: Εδώ γίνεται ένα μεγάλο παιχνίδι. Ο καθένας λέει και από μια ιστορία. Μπορούμε να πείσουμε για το Κατοχικό δάνειο, ακόμη και Γερμανοί το δέχονται αυτό. Το ύψος θα προκύψει από τον σεβασμό των αναλογιών, υπάρχει μια σειρά από μαθηματικούς τύπους και αναλογίες που το οριοθετούν. Πρέπει να επιστραφούν οι θησαυροί που έφυγαν από τη χώρα κατά την Κατοχή. Τέλος, πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις σε οικογένειες που δεν καλύπτονται από τη συμφωνία του 1960.

Τον ορίζοντα που έχει θέσει για την προσπάθειά του: Το όριο είναι τα οχτώ χρόνια. Τότε θα γυρίσω στην Κρήτη να καλλιεργήσω, γιατί μάλλον τότε δεν θα υπάρχουν δουλειές για μένα στην Αθήνα. Η πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να διαφεντεύεται από κανέναν.

Στο νησί θα παραμείνει τρεις ημέρες και ένας από τους σταθμούς στην περιοδεία του θα είναι η συνάντηση αύριο με τους οινοποιούς της Κρήτης οι οποίοι για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιούν την Έκθεση «ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2014» στον «Κήπο των Αισθήσεων» στις Μαλάδες, λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου.

Στο Ρέθυμνο θα συναντηθεί με κατοίκους της πόλης που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε μία σειρά κρίσιμων τομέων για την περιοχή, ενώ παρεμβαίνουν δυναμικά και σε θέματα Πολιτισμού καθώς και με νέους ανθρώπους από το Λασίθι που δραστηριοποιούνται καινοτόμα στην τοπική οικονομία και στην εκπαίδευση.