Στη Φαιστό σφάζονται, στη Γόρτυνα αγωνιούν
dimarxia

Στο Δήμο Φαιστού “σφάζονται” πολιτικά, στο Δήμο Γόρτυνας αγωνιούν… Αυτό είναι το αυτοδιοικητικό σκηνικό στην πιο παραγωγική περιοχή της Κρήτης, τη Μεσαρά με φόντο τα γνωστά οικονομικά προβλήματα των 2 δήμων που τόσους μήνες τώρα δεν έχουν καταφέρει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Η παράταση που έχει δοθεί κατ’ έξαίρεση από το υπουργείο Εσωτερικών λήγει στις 31 του μήνα. Με τους δυο δήμους να καλούνται υποχρεωτικά πλέον από την 1η Ιουλίου να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Στη Φαιστό η λύση βρέθηκε με το δανεισμό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που όμως άναψε… “φωτιές” σε πολιτικό επίπεδο, με τη μείζων αντιπολίτευση να κάνει λόγο για απόφαση-ταφόπλακα για το Δήμο. Στη Γόρτυνα πάλι η αγωνία παραμένει στο… κόκκινο! Προοπτική δανείου δεν υπάρχει, άλλη λύση επίσης δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Και η δημοτική Αρχή περιμένει τη… σωτηρία μέσω χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών, που για να έρθει θα πρέπει να προχωρήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση…

Με τον ένα ή άλλο τρόπο πάντως τα ψέματα τελείωσαν. Το πολύμηνο σίριαλ για τους δυο μεγάλους δήμους της Μεσαράς βαίνει στο τέλος του. Και αν μη τι άλλο, αποφάσεις, χειρισμοί αλλά και θέσεις των εμπλεκόμενων θα κριθούν στο άμεσο και μακρύτερο μέλλον…

Στο Δήμο Φαιστού, η απόφαση για δάνειο ύψους 3,4 εκατ. ευρώ πάρθηκε υπό τις έντονες αντιδράσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για απόφαση που θέτει σε ομηρία το Δήμο και την τοπική κοινωνία για τα επόμενα χρόνια…

Το δάνειο θα δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Είχαν προηγηθεί διερευνητικές κρούσεις και προς 3 τράπεζες, δίχως να επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, «έχει κλείσει ήδη η σχετική συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Η αποπληρωμή θα γίνει σε βάθος 25 χρόνων, με επιτόκιο του τρέχοντος 6μηνιαίου euribor (4,6%)».

Ετησίως, όπως ανέφερε ο κ. Αρμουτάκης, ο Δήμος θα πληρώνει δόση ύψους 225.000 ευρώ. Ποσό που ο ίδιος θεωρεί πως ο Δήμος δε θα έχει κανένα πρόβλημα αποπληρωμής.

«Ο Δήμος και με το δάνειο είναι απολύτως βιώσιμος. Άλλωστε από το Ταμείο Παρακαταθηκών έγινε έλεγχος αναλυτικός στα οικονομικά μας, στα χρέη του Δήμου προς τον ΕΣΔΑΚ, τη ΔΕΗ, εργολάβους, προμηθευτές κ.τ.λ. για τα οποία και μόνο λαμβάνουμε το δάνειο», σημείωσε ο δήμαρχος Φαιστού.

 

«Ταφόπλακα το δάνειο»

Στα χαρακώματα για το δάνειο έχει βγει η μείζον αντιπολίτευση. Η πρώην δήμαρχος Μαρία Πετρακογιώργη ανέφερε οργισμένη στη “Νέα Κρήτη”: «Ως παράταξη είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λύση που αποφάσισε να δώσει η δημοτική Αρχή, χωρίς μάλιστα διαβούλευση και με το θέμα να περνά μεσάνυχτα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση για ένα τόσο μεγάλο δάνειο βάζει ταφόπλακα στο Δήμο μας για τα επόμενα 25 χρόνια.

«Εμείς ως δημοτική Αρχή παραλάβαμε πάνω από 12 εκατ. ευρώ χρέη και δε σκεφτήκαμε καν να πάρουμε δάνειο. Αντιθέτως καταφέραμε να κατεβάσουμε τα χρέη στα 3,5 εκατ. ευρώ. Οι κύριοι της δημοτικής Αρχής έχουν αντιληφθεί τι απόφαση πήραν; Ότι βάζουν ένα μνημόνιο στην πλάτη των δημοτών; Από πού θα πληρωθεί; Μπορούν να δεσμευτούν πως δε θα πληρώσουν τη νύφη, με αύξηση π.χ. των δημοτικών τελών, οι πολίτες;».

 

Αναμένουν στο ακουστικό τους

Την ίδια ώρα, στο Δήμο Γόρτυνας υπάρχει έντονη αγωνία, αφού δεν έχει δοθεί ακόμα λύση και ενώ εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση προϋπολογισμού. Στη δημοτική Αρχή αναμένουν στο ακουστικό τους, περιμένοντας την πολιτική λύση που έχει υποσχεθεί η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ποια είναι αυτή; Μια νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την έκτακτη χρηματοδότηση ορισμένων δήμων, όπως της Γόρτυνας, που έχει μαύρη τρύπα άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Τα χρήματα μπορούν να αντληθούν μέσα από τη δεξαμενή των παρακρατηθέντων πόρων προς τους ΟΤΑ.

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα κονδύλια αυτά των παρακρατηθέντων ΚΑΠ να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση για άλλες ανάγκες.

Όμως αυτή είναι η μοναδική προοπτική και ελπίδα για το Δήμο Γόρτυνας, αφού, όπως διευκρίνισε ο κ. Σχοιναράκης, δεν υπάρχει η δυνατότητα για λήψη δανείου όπως πράττει ο γειτονικός Δήμος Φαιστού.

«Ο Δήμος Φαιστού είναι άλλη περίπτωση. Οι πόροι για τις λειτουργικές ανάγκες δεν επαρκούν ούτε καν για τη μισθοδοσία στο Δήμο μας. Δεν έχουμε επίσης τουριστικά έσοδα. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για να πάρεις δάνειο ακόμα και από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Περιμένουμε λοιπόν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Βεβαίως και άμεσα να βγει η νομοθετική ρύθμιση, διαδικαστικά θα απαιτηθεί κοντά στον ενάμιση μήνα μέχρι να τελειώνουμε με το θέμα του προϋπολογισμού. Ως τότε πρέπει να βρεθεί λύση τουλάχιστον για τα πιο στοιχειώδη. «Έστω για τα καύσιμα στα οχήματα του Δήμου», σημείωσε ο δήμαρχος Γόρτυνας…

Προβλήματα οικονομικής φύσης αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι στην Κρήτη εξαιτίας και της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της “ΚΡΗΤΗ ΤV” που ακολουθεί:

www.neakriti.gr