Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στο Δήμο Φαιστού
Να Κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή θα ζητήσει η Δήμαρχος Φαιστού από το Περιφερειάρχη  κύριο  Σταύρο Αρναουτάκη  Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη που που από το πρωί είναι στην περιοχή και αποτιμούν το μέγεθος της καταστροφής.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και χορτολιβαδικής  έκτασης, ελιές θερμοκήπια μέχρι και κατοικίες, άφησε στάχτη πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στο Δήμο Φαιστού.
Η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες , ενώ σήμερα οι κάτοικοι της Πόμπιας , των Πηγαϊδακίων, του Αντισκαρίου, των Πλατιών Περαμάτων και των περιοχών γύρω από τα χωριά αυτά μετρούν τις πληγές τους.

Η φωτιά ξέσπασε πάνω από το χωριό Αληθινή και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στην Πόμπια, τα Πηγαϊδάκια και το Αντισκάρι, σημαίνοντας συναγερμό στις αρχές, καθώς στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.  20 αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής, 48 πυροσβέστες και 28 άτομα πεζοπόρο τμήμα, μαζί με έξι οχήματα ΟΤΑ. τη συνδρομή εθελοντών και κατοίκων καθώς και τρία ελικόπτερα συμμετείχαν στην τεράστια επιχείρηση κατάσβεσης, υπό τον φόβο η φωτιά να μεταφερθεί στα χωριά και να κάψει σπίτια, κάτι που τελικά αποφεύχθηκε.
Ανακοινώθηκε επίσης ότι έρχεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια της φωτιάς, σε συνεργασία με το τοπικό Ανακριτικό Γραφείο της Υπηρεσίας.

Κινητοποίηση στο Δήμο Φαιστού

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Φαιστού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στο σημείο έσπευσε μεγάλη πυροσβεστική δύναμη, ωστόσο οι  ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή καθιστούσαν  πολύ δύσκολες τις  προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, η οποία βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από κατοικίες.
Στη μάχη της κατάσβεσης πήραν μέρος   19 οχήματα της πυροσβεστικής, ενώ μέχρι αργά το βράδυ συμμετείχαν 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα από Ηράκλειο Χανιά και ένα που ήρθε από την Αθήνα. Επί τόπου επιχειρούσαν  43 πυροσβέστες, καθώς και ένα 15μελές πεζοπόρο τμήμα, με τη αρωγή  έξι οχημάτων ΟΤΑ αλλά και
τη συνδρομή από δεκάδες εθελοντές με τα ιδιωτικά τους οχήματα.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στην περιοχή, υδροφόρες του Δήμου Φαιστού, με άμεση εντολή της Δημάρχου Φαιστού κ Πετρακογιώργη, η οποία  βρέθηκε από το πρωί, όπως και  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτυνης και Αρκαδίας κκ Μακάριος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Κουκιαδακης καθώς και όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού στον τόπο της πυρκαγιάς. Επίσης, τη συμπαράσταση τους, κοντά στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών, έδωσαν οι βουλευτές του νόμου Ηρακλείου κκ Κεφαλογιαννης και Σενετάκης.
Στο σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά συντόνιζε τις ενέργειες από την πρώτη στιγμή ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας του Δήμου Φαιστού κ. Ρομπογιαννάκης Σταύρος, ενώ η προσφορά του σώματος  Εθελοντών Σαμαρειτων, μελών της Δημοτικής Αρχής, υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Φαιστού αλλά και κάτοικων της περιοχής, ήταν  πολύτιμη.

Αξίζει να σημειωθεί η πολύτιμη συνδρομή και των γειτονικών Δήμων Γόρτυνας και Αμαρίου που με την παρουσία των Αντιδημάρχων κκ Λίτινα και Δρετάκη,  βοήθησαν το έργο της πυροσβεστικής παρέχοντας οχήματα των Δήμων τους, άμεσα.

Αναφορικά με τη φωτιά, απείλησε την Πόμπια, ενώ οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στον οικισμό Πηγαϊδάκια και Αντισκάρι  έχοντας υποστεί ζημιές θερμοκήπια και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στο πέρασμα της.
Σε δηλώσεις της η Δήμαρχος Φαιστού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές προσθέτοντας πως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή καθιστούν την προσπάθεια κατάσβεσης ιδιαίτερα δύσκολη.

Η κ Πετρακογιώργη, σημείωσε πως έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και καλλιέργειες ενώ ευχαρίστησε όλες τις δυνάμεις της  πυροσβεστικής και ειδικά τον Διοικητή Π.Υ. Κρήτης κ Αραβικάκη και τον Διοικητή Π. Υ Ηρακλείου που κατέβαλαν και συνεχίζουν τα μέγιστα στην προσπάθεια κατάσβεση της φωτιάς, καθώς και όλους τους φορείς όπως ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Σαμαρείτες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής που εθελοντικά από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση καθώς η φωτιά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο λόγω των πολλών μετώπων που υπάρχουν.fwtia10

 Η φωτιά στην περιοχή μας (λένε ότι ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Κρήτη) από το δορυφόρο…

fwtia-doriforos