• 17 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη

Δήμος Γόρτυνας: Καλεί τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να κλαδέψουν τα δέντρα που εμποδίζουν την διέλευση οχημάτων

Το πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου στο Δήμο Φαιστού

Την Τετάρτη οι εκδηλώσεις του Δήμου Φαιστού για την Παγκόσμια της Ημέρα Γυναίκας

Μεσαρά: Πετάχτηκαν στο δρόμο οι κάτοικοι από δύο δυνατούς κρότους – Μαχητικά που έσπασαν το φράγμα του ήχου; Ή κάτι άλλο;

Ηράκλειο: Ασυνείδητος οδηγός περνάει κόκκινο φανάρι με «τέρμα τα γκάζια» στη διασταύρωση – καρμανιόλα (Βίντεο)

Ζαρός: Παράδειγμα προς μίμηση ο 13χρονος που καθάρισε τον Γεροντόμυλο (Βίντεο)

Ο Δήμαρχος Φαιστού στη 1η Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης – Η τοποθέτησή του για ισορροπημένη ανάπτυξη και η συνομιλία με τον Ν. Δένδια

Για τον Ηρακλή: Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός απέδειξε ξανά τη δύναμη του

Μεσαρά: Είδαν το «Χάρο» με τα μάτια τους  μέσα στο τούνελ της Πλουτής

Vinkmag ad

Το έθιμο για την Κρητική Τσικουδιά

Vinkmag ad

kazani

Κάθε Οκτώβριο, μετά τον τρύγο και τα πατήματα για τον μούστο και το φρέσκο κρασί, σειρά έχει η παρασκευή της τσικουδιάς…

Η λέξη τσικουδιά προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και κουκούτσια. Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή. Ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τσίπουρα διότι αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου αρωματικού φυτού.

Ο θεσμός του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τσικουδιάς από τα σταφύλια που παρήγαγαν.

Τα γλέντια ακόμη και την ώρα της παραγωγής της τσικουδιάς στις κρητικές καζανιές είναι ονομαστά. Γύρω από τη «ρούμπα» (το σωληνάκι, απ΄ όπου βγαίνει η πρώτη ρακή), συγκεντρώνονται μέλη οικογενειών, παρέες, καλεσμένοι – φίλοι και γλεντάνε. Φρεσκοαποσταγμένη τσικουδιά ρέει άφθονη στα ποτήρια της παρέας που συμμετέχει στο γλέντι.

Χαρώ την την παρέα μας, να “τανε κι” άλλη τόση
μα υπάρχει μπόλικη ρακή μέχρι να ξημερώσει.

Η ρακή στην Κρήτη, είναι στην ουσία ένα εργαλείο «επικοινωνίας». Δεν υπάρχει νοικοκυριό στην Κρήτη, χωρίς ένα μπουκάλι ρακί ή τσικουδιά άμεσα διαθέσιμο κάθε στιγμή. Μ΄ αυτήν ξεκινούν τα γλέντια και οι χαρές, υποδέχονται οι Κρητικοί τους επισκέπτες, μ΄ αυτήν χωρατεύουν στα καφενεία ή κάνουν τις σοβαρές τους κουβέντες. Συνοδεύεται από κρητικούς παραδοσιακούς μεζέδες, συνήθως ξηρούς καρπούς, μα για τους γνώστες πάει καλύτερα με οφτές πατάτες, ελιές, λάχανο ωμό, αγγουράκι, χοχλιούς και παξιμάδια.

Για τον επισκέπτη – τουρίστα που θα παραβρεθεί σε ρακοκάζανο, είναι μια μοναδική εμπειρία που σπάνια συναντά και σίγουρα θα θυμάται, με ένα μπουκάλι τσικουδιά που θα πάρει μαζί του φεύγοντας, την κρητική παράδοση και φιλοξενία.

 

 

 

blog.mantinades.gr

Read Previous

Η αποκάλυψη της Μπελούτσι: Ο πιο συναρπαστικός άνδρας του κόσμου είναι ο…

Read Next

Κωνσταντίνος Αργυρός – Το Συμπέρασμα …Ακούστε το νέο του τραγούδι

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular