Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας (vid)
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον πρώην Υπουργό των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: “Ο Προκόπης Παυλόπουλος με το κύρος μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τον λαό και την χώρα.”

«Χρειαζόμαστε ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, με υψηλό αίσθημα να χαίρει εκτίμησης τόσο στην κοινωνία όσο και στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στη Βουλή αύριο Τετάρτη, στις 19:30. Σε αυτή, την πρώτη ψηφοφορία, απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

«Ο Έλληνας πολίτης δεν αισθάνεται πια αυτή την απαξίωση και αυτό τον εξευτελισμό. Δεν μπορούν πια κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι αποικία. Δεν μπορούν πια να συμπεριφέρονται στους Έλληνες σαν να είναι οι παρίες της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα ανεύθυνη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Γερμανός υπουργός «έχασε την ψυχραιμία του επειδή εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Θα ήθελα να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό» είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Σόιμπλε.

«Την Πέμπτη καταθέτουμε το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας για την προστασία της κατοικίας των πολιτών» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Καταθέτουμε ρύθμιση για τις 100 δόσεις, ρυθμίσεις που θα βγάλουν τη θηλειά από το λαιμό των πολιτών».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι το δεύτερο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει θα αφορά στην αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, οι οποίες -όπως είπε- έχουν απορρυθμιστεί λόγω των μνημονίων.

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις βασικές μας δεσμεύσεις στο λαό, ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις που έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνη στη Βουλή. Το λέμε και το εννοούμε» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ξεκίνησε στη Βουλή λίγο μετά τις 16:00, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει την πρότασή του για το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης, το Μέγαρο Μαξίμου κρατούσε σαν επτασφράγιστο μυστικό την πρότασή του για τον διάδοχο του κ. Κάρολου Παπούλια.

«Κανείς μας δεν ενδίδει στη δυσκολία των στιγμών» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του και έκανε λόγο για συλλογική υπευθυνότητα ενός λαού.

Με τον γερμανικό λαό δεν μας χωρίζει τίποτα, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για μηνύματα συμπαράστασης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ατυχή την  γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε στην Αυγή απεικονίζοντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενδεδυμένο με στολή ναζί. «Πρόκειται για ατυχέστατη στιγμή» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν δικαιούται, ούτε για αστείο, να παίζει με τα φαντάσματα του παρελθόντος».

Θέλουμε λύση, όχι ρήξη

«Θέλουμε λύση, όχι ρήξη» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στς διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές. «Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας αποδεχθήκαμε το αρχικό σχέδιο προς συζήτηση» τόνισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι τοπ σχέδιο δήλωσης έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος, το οποίο όπως είπε καταψηφίστπό την ίδια τη ζωή επειδή απέτυχε.

Η αλλαγή του σχεδίου και το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup αποσκοπούσε να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. «Μας ζητούσαν λοιπόν, εκτός απ’ την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης και των μέτρων της – αξιολόγηση που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει επειδή θα έφερνε νέα υφεσιακά μέτρα – να αποδεχθούμε δυσβάστακτα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις» τόνισε.

Το γεγονός ότι αυτό το προκλητικό κείμενο ήρθε προς συζήτηση στo Eurogroup είναι απόδειξη ότι κάποιοι ήθελαν να υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση.

«Το Eurogroup λειτουργεί ως συμβούλιο 18 χωρών που στο τέλος αποφασίζουν ότι θέλει η μία…» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας των 18, στο Eurogroup, ότι θέλουν να εφαρμοστεί το Μνημόνιο σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό πολιτικό κλίμα, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν είναι τεχνική, είναι βαθύτατα πολιτική και γι’ αυτό δεν κρίνεται με τελεσίγραφα, ούτε ολοκληρώνεται με τελεσίγραφα ολίγων ωρών και συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: Είμαστε αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει και θέλουμε να υπάρξει, αρκεί να θελήσουν όλοι να υπάρξει.

protothema.gr