Τιμές αγροτικών προϊόντων στο Δημοπρατήριο του Α.Σ Τυμπακίου 10/9/2024
Τι θα κάνουν οι ανεξάρτητοι οι οποίοι, αν δεν ψηφίσουν Πρόεδρο, δεν θα είναι βουλευτές την… Πρωτοχρονιά – Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντέξουν οι ΑΝ.ΕΛ. και η ΔΗΜ.ΑΡ. – 17, 23 και 29 Δεκέμβρη οι κρίσιμες ψηφοφορίες
Νέα δεδομένα για την προεδρική πλειοψηφία δημιουργούνται μετά την πρωτοβουλία της κυβερνητικής ηγεσίας να επισπεύσει την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του επόμενου ανώτατου άρχοντα.
Οι βουλευτές και τα κόμματα καλούνται να λάβουν μέσα σε ένα εικοσαήμερο την κρίσιμη απόφαση να εκλέξουν Πρόεδρο ή να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, στην πιθανή περίπτωση που δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους ο υποψήφιος που θα προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι «θα βρεθούν οι 180», αν και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι βουλευτές που υπολογίζονται με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο δεν είναι περισσότεροι από 174 με 175.
Ελπίζουν, ωστόσο, στην πίεση που θα ασκηθούν από τα γεγονότα και κυρίως ότι όποιοι βουλευτές αρνηθούν να ψηφίσουν, κυρίως από τους κομματικά «ανέστιους» ή όσους είναι σε κόμματα που θα μειωθεί σημαντικά η δύναμή τους και, πολύ περισσότερο, αν δεν περάσουν το 3% για να είναι στην επόμενη Βουλή, η Πρωτοχρονιά θα τους βρει… απλούς πολίτες.
Υπό τους υφιστάμενους συσχετισμούς, η συγκυβέρνηση, διεκδικεί να προσθέσεις στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άλλους 17 έως 18 από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης που έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «όχι», εμφανίζονται ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία και είναι άγνωστο αν θα δώσουν θετική ψήφο, βλέποντας, μάλιστα, ότι ο στόχος μπορεί να μην επιτευχθεί.
Μέχρι πρότινος, υπέρ της εκλογής Προέδρου είχαν εμμέσως τοποθετηθεί η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής, που ψήφισαν η πρώτη το σύνολο του προϋπολογισμού και ο δεύτερος τα κονδύλια των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος και Πάρις Μουτσινάς, με τον τελευταίο να θέτει ως όρο τον σχηματισμό κυβέρνησης να είναι ο Γιώργος Κασαπίδης και ενδεχομένως ο Βύρων Πολύδωρας που είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να είναι ο 180ος εφόσον βρισκόταν οι 179.
Από την άλλη, οι μόνοι απόλυτα αρνητικοί από τους ανεξάρτητους ήταν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης που έχουν ήδη προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Τατσόπουλος που, αν και υπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του κείμενο για μετάθεση των εκλογών, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την επιλογή της Κουμουνδούρου για να μην κατηγορηθεί ως «αργυρώνητος», καθώς και ο Μάρκος Μπόλαρης με την Ραχήλ Μακρή.
Τα «κλειδιά» για το εκλογικό «μπλόκο» κρατούν οι ΑΝ.ΕΛ. και η ΔΗΜ.ΑΡ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταφέρει να πείσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς τη συμβολή ενός μέρους βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, που η κοινοβουλευτική τους ομάδα αριθμεί 12 μέλη και από τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία διαθέτει 10 βουλευτές.
Όλο το προηγούμενο διάστημα διακινούνταν έντονες φήμες για πρόθεση στελεχών των ΑΝ.ΕΛ., όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ή η Έλενα Κουντουρά να αγνοήσουν την επίσημη γραμμή, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν διαφαίνεται πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία, αν και ως τις 29 του μηνός που θα γίνει η καθοριστική Τρίτη ψηφοφορία, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Ασαφές είναι επίσης το πεδίο και για την τελική στάση που θα λάβουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, οι οποίοι λαμβάνοντας αποστάσεις από την επίσημη κομματική γραμμή υπέρ των εκλογών συνυπέγραψαν μαζί με τους ανεξάρτητους συναδέλφους τους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανό, Βασίλη Οικονόμου και Πέτρο Τατσόπουλο κείμενο υπέρ της εκλογής Προέδρου, της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης και του ορισμού χρονοδιαγράμματος για εκλογές μέσα στο 2015.
Εφόσον, πάντως, παραμείνουν «αλώβητες» στη γραμμή «όχι» οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., διευκολύνεται ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει με τους 71 δικούς του βουλευτές την εκλογή, αφού μαζί με τη Χρυσή Αυγή (16) και το ΚΚΕ (12), τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 121 βουλευτές, όσους ακριβώς χρειάζονται για να επιβάλουν τις εκλογές.
Τα ονόματα
Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, αναμένεται να διαδραματίσει και το όνομα του υποψηφίου Προέδρου. Αν και οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, στο πολιτικό παρασκήνιο συζητούνται διάφορα ονόματα, όπως του πρώην υπουργού Επιτρόπου Σταύρου Δήμα και του νυν Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Επανέρχεται επίσης στο προσκήνιο το όνομα του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ενώ ακούγεται και το όνομα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα είναι και του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του Αλέκου Παπαδόπουλου και του και του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθηγητή Βασίλη Σκουρή.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι οι μόνες, σύμφωνα με το Σύνταγμα που μπορούν να προτείνουν υποψηφίους, αποκλείοντας έτσι τις αυτοπροτάσεις, μπορούν σε καθεμιά από τις ψηφοφορίες να προτείνουν διαφορετικό υποψήφιο.
http://www.protothema.gr