zachari

Μία “συνωμοσία” που κρατά από τη δεκαετία του ’60 έφεραν στο φως οι New York Times με πρωτοσέλιδο άρθρο τους σήμερα, και αφορά χρηματισμό ερευνητών του Harvard από το λόμπι της ζάχαρης, ώστε να “ρίξουν το φταίξιμο” στα λιπαρά για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αντί για τα σάκχαρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε πρόσφατα εσωτερικά έγγραφα που καταδεικνύουν πως ολόκληρες δεκαετίες έρευνας πάνω στη σύνδεση διατροφής με τις παθήσεις της καρδιάς – που έχουν παράξει πολλές από τις διατροφικές συμβουλές που λαμβάνουμε ως σήμερα – μπορεί να έχουν οριστεί από τη βιομηχανία της ζάχαρης.

Τα έγγραφα δείχνουν πως μία ομάδα που ονομαζόταν τότε Sugar Research Foundation, το σημερινό Sugar Foundation των ΗΠΑ, είχε πληρώσει τρεις ερευνητές του Harvard 6.500 δολάρια (περίπου 50.000 δολάρια σε σημερινή ισοτιμία) για να εκδώσουν επιστημονική μετα-έρευνα για το ρόλο της ζάχαρης και των λιπαρών στις καρδιαγγειακές νόσους. Η βιβλιογραφία που συμπεριλήφθηκε στην μετα-έρευνα είχε επιλεχθεί από τους ίδιους τους λομπίστες, ενώ το άρθρο που είχε τότε εκδοθεί στo έκγριτο New England Journal of Medicine, ελαχιστοποιούσε τους δεσμούς μεταξύ κατανάλωσης ζάχαρης και προβλημάτων υγείας της καρδιάς, ρίχνοντας το φταίξιμο στα κορεσμένα λιπαρά.

Τόσο οι λομπίστες όσο και οι ερευνητές δεν ζουν πια, ωστόσο ο ένας από τους χρηματισμένους επιστήμονες έγινε στη συνέχεια ο επικεφαλής διατροφής στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, συντελώντας στο να συνταχθούν οι διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης το 1977. Ο άλλος έγινε πρόεδρος του τμήματος διατροφής του Harvard.

Ο ερευνητής που αποκάλυψε τα έγγραφα, Dr Stanton Glantz είπε στους New York Times πως “οι αποκαλύψεις είναι σημαντικές καθώς η συζήτηση για τη ζημιά που προκαλούν η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, συνεχίζεται ως σήμερα”. Για πολλές δεκαετίες, οι Αμερικανοί (σσ. και κατ’ επέκταση, και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος) ενθαρρύνονταν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών και να στραφούν σε low-fat τροφές που ωστόσο περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων, και σύμφωνα με νεότερα ευρήματα μπορεί να συνδέονται με την έκρηξη της παχυσαρκίας. “Είναι πολύ έξυπνο αυτό που έκανε η βιομηχανία της ζάχαρης, γιατί οι μετα-αναλύσεις (σσ. μεγάλες δημοσιεύσεις που εξετάζουν και ομαδοποιούν τα συμπεράσματα πολλών μεμονωμένων ερευνών), ειδικά αν εκδοθούν σε ένα πολύ έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, βοηθούν να διαμορφωθεί ολόκληρη η επιστημονική συζήτηση”, είπε ο Glantz.

Η Marion Nestle, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε στην εφημερίδα πως η πρακτική που ακολουθήθηκε “νομίζω ότι είναι αποκρουστική. Δεν βλέπεις ποτέ τόσο εξόφθαλμα παραδείγματα”

 

www.capital.gr

Loading