• 22 Φεβρουαρίου, 2025

Breaking News :

Κρήτη: Πώς το τσουχτερό κρύο επηρεάζει ελιές, αμπέλια και κηπευτικά

Κρήτη: Ο Χάρος βγήκε παγανιά-Φόρτωσε το όχημα με φιάλες και βγήκε στον…δρόμο

Σύλληψη δύο 16χρονων για πορνογραφία ανηλίκων -Επεργάζονταν φωτογραφίες συμμαθητριών τους με τεχνητή νοημοσύνη

Εξιχνιάστηκαν δύο απόπειρες κλοπής σε φαρμακεία του Ηρακλείου – Στα χέρια της Αστυνομίας ο δράστης

Βασίλης Καλογήρου: Βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων στα ρούχα και τα νύχια του

Πόσο ελαιόλαδο παράγουμε, πόσο τρώμε και πόσο το πουλάμε – Δείτε τιμές και πίνακες

Μεσαρά: Αλλαγές δρομολογίων του ΚΤΕΛ λόγω Καρναβαλικών Εκδηλώσεων την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Οι λογιστές της Μεσαράς με κλειστά γραφεία στις 28 Φεβρουαρίου,  ενώνουν τις δυνάμεις τους στον άδολο αγώνα του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών

Κρήτη: Μηχανή παρέσυρε και τραυμάτισε γυναίκα (Φωτο)

Τυμπάκι Κρήτης – Καρναβάλι 1982 όταν τα πράγματα ήταν πιο απλά-Βίντεο

Vinkmag ad

Η βιομηχανία ζάχαρης των ΗΠΑ χρημάτισε επιστήμονες να δαιμονοποιήσουν το λίπος

Vinkmag ad

zachari

Μία “συνωμοσία” που κρατά από τη δεκαετία του ’60 έφεραν στο φως οι New York Times με πρωτοσέλιδο άρθρο τους σήμερα, και αφορά χρηματισμό ερευνητών του Harvard από το λόμπι της ζάχαρης, ώστε να “ρίξουν το φταίξιμο” στα λιπαρά για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αντί για τα σάκχαρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψε πρόσφατα εσωτερικά έγγραφα που καταδεικνύουν πως ολόκληρες δεκαετίες έρευνας πάνω στη σύνδεση διατροφής με τις παθήσεις της καρδιάς – που έχουν παράξει πολλές από τις διατροφικές συμβουλές που λαμβάνουμε ως σήμερα – μπορεί να έχουν οριστεί από τη βιομηχανία της ζάχαρης.

Τα έγγραφα δείχνουν πως μία ομάδα που ονομαζόταν τότε Sugar Research Foundation, το σημερινό Sugar Foundation των ΗΠΑ, είχε πληρώσει τρεις ερευνητές του Harvard 6.500 δολάρια (περίπου 50.000 δολάρια σε σημερινή ισοτιμία) για να εκδώσουν επιστημονική μετα-έρευνα για το ρόλο της ζάχαρης και των λιπαρών στις καρδιαγγειακές νόσους. Η βιβλιογραφία που συμπεριλήφθηκε στην μετα-έρευνα είχε επιλεχθεί από τους ίδιους τους λομπίστες, ενώ το άρθρο που είχε τότε εκδοθεί στo έκγριτο New England Journal of Medicine, ελαχιστοποιούσε τους δεσμούς μεταξύ κατανάλωσης ζάχαρης και προβλημάτων υγείας της καρδιάς, ρίχνοντας το φταίξιμο στα κορεσμένα λιπαρά.

Τόσο οι λομπίστες όσο και οι ερευνητές δεν ζουν πια, ωστόσο ο ένας από τους χρηματισμένους επιστήμονες έγινε στη συνέχεια ο επικεφαλής διατροφής στο αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, συντελώντας στο να συνταχθούν οι διατροφικές οδηγίες της κυβέρνησης το 1977. Ο άλλος έγινε πρόεδρος του τμήματος διατροφής του Harvard.

Ο ερευνητής που αποκάλυψε τα έγγραφα, Dr Stanton Glantz είπε στους New York Times πως “οι αποκαλύψεις είναι σημαντικές καθώς η συζήτηση για τη ζημιά που προκαλούν η ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά, συνεχίζεται ως σήμερα”. Για πολλές δεκαετίες, οι Αμερικανοί (σσ. και κατ’ επέκταση, και ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος) ενθαρρύνονταν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών και να στραφούν σε low-fat τροφές που ωστόσο περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων, και σύμφωνα με νεότερα ευρήματα μπορεί να συνδέονται με την έκρηξη της παχυσαρκίας. “Είναι πολύ έξυπνο αυτό που έκανε η βιομηχανία της ζάχαρης, γιατί οι μετα-αναλύσεις (σσ. μεγάλες δημοσιεύσεις που εξετάζουν και ομαδοποιούν τα συμπεράσματα πολλών μεμονωμένων ερευνών), ειδικά αν εκδοθούν σε ένα πολύ έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, βοηθούν να διαμορφωθεί ολόκληρη η επιστημονική συζήτηση”, είπε ο Glantz.

Η Marion Nestle, καθηγήτρια διατροφής και δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε στην εφημερίδα πως η πρακτική που ακολουθήθηκε “νομίζω ότι είναι αποκρουστική. Δεν βλέπεις ποτέ τόσο εξόφθαλμα παραδείγματα”

 

www.capital.gr

    Read Previous

    Γιώργος Τσαλίκης: “12 τσιγάρα” Νέο τραγούδι Ακούστε το Εδώ….

    Read Next

    Μητέρα έκανε σεξ με τον 25χρονο παντρεμένο γιο της και συνελήφθησαν γιατί…! (PHOTOS)

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular