Αναστάτωση επικρατεί σε ολόκληρο το νομό Ηρακλείου μετά την εκδήλωση του ισχυρού σεισμού έντασης 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή της Άρβης.

Οι Δήμοι του νομού βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί καθώς όλα δείχνουν πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης με τις πληροφορίες που έχει φέρεται να έχουν καταρρεύσει δύο ναοί ενώ υπάρχει και κατάρρευση ενός κτιρίου στο Αρκαλοχώρι.

Κάποιες άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάρρευση κτιρίων στον Πατσίδερο.

Της σεισμικής δόνησης των 5,8 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει και άλλες σεισμικές δονήσεις, έντασης 4,3 Ρίχτερ, 37 Ρίχτερ  αλλά και μικρότερες.

Η νέα δόνηση

Νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:37 ώρα Ελλάδος, μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στις 09:17, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αρβης Ηρακλείου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός 4,5 Ρίχτερ έγινε σε απόσταση 349 χλμ. ν/να των Αθηνών και το επίκεντρο εντοπίζεται 20 χλμ. β/δ της πόλης της Άρβης

Αισθητός και στα Χανιά 

Αισθητή και στα Χανιά, έγινε η σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Ηρακλείου. Ο σεισμός προκάλεσε την ανησυχία πολλών πολιτών που βγήκαν στον δρόμο, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν ζημιές.

Στο χάρτη το αστέρι δείχνει τον πρώτο σεισμό και οι κύκλοι τους μετασεισμούς.

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος τόνισε στο newsit.gr: «Είναι ένας σεισμός της τάξης του 6 ο οποίος έγινε πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αν θυμάστε εκεί είχαμε σεισμική δραστηριότητα όλο το καλοκαίρι με μικρούς όμως σεισμούς. Αυτός ήταν ένας μεγάλος σεισμός.

Είναι πολύ απίθανο τώρα να γίνει και άλλος ισχυρός σεισμός όμως είμαι σίγουρος με τα μέχρι τώρα στοιχεία μιλάμε για έναν δύσκολο σεισμό αν σκεφτεί κανείς ότι ήδη οι μικροί σεισμοί είχαν προκαλέσει βλάβη στην περιοχή πόσο μάλλον αυτός που είναι ισχυρός.

×
Είναι πολύ σοβαρός ο σεισμός και δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχουμε. Η προσοχή πρέπει να δοθεί στο τι έχει γίνει στην περιοχή και στα χωριά της περιοχής. Θέλει προσοχή στα κτίρια να μην κατοικηθούν προτού ελεγχθούν και κλείσει η όλη η ιστορία. Τέτοιοι σεισμοί συνήθως έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Τέτοιου μεγέθους σεισμός είναι απίθανο να γίνει αλλά μετασεισμούς πολλούς θα έχουμε τις επόμενες ώρες για αυτό πρέπει ο κόσμος να μην μείνει μέσα στα σπίτια.»

 

 

 

neadrasis.gr

Loading