• 27 Απριλίου, 2024

Οι 12 περίεργες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2023: Το «παιδί βαμπίρ» και το ερωτικό βοήθημα 2.000 ετών

Οι 12 περίεργες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2023: Το «παιδί βαμπίρ» και το ερωτικό βοήθημα 2.000 ετών

Οι ερευνητές φέτος ανακάλυψαν αρχαία αντικείμενα που κυμαίνονταν από ασυνήθιστα έως πραγματικά ανατριχιαστικά.
Τα ανησυχητικά ευρήματα περιελάμβαναν μια πύλη νεκρομαντείου στον κάτω κόσμο και ένα «παιδί βαμπίρ» του 17ου αιώνα.
Εδώ είναι μερικά από τα πιο ανατριχιαστικά αρχαιολογικά ευρήματα της χρονιάς.

Στην ατελείωτη προσπάθειά τους να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε την ιστορία του κόσμου γύρω μας, οι αρχαιολόγοι φέτος ανακάλυψαν μυστήρια που κυμαίνονται από το ασυνήθιστο έως το πραγματικά τρομακτικό.

Από την πύλη ενός ύποπτου νεκρομαντείου στον κάτω κόσμο, με ανθρώπινα κρανία διατεταγμένα σε σχέδια κοντά, σε ένα «παιδί βαμπίρ» του 17ου αιώνα που βρέθηκε θαμμένο με ένα λουκέτο στο πόδι του για να μην ξανασηκωθεί, τα ενδιαφέροντα ευρήματα των ερευνητών φέτος δεν είναι Δεν είναι απλώς ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις – είναι επίσης αιτία για απώλεια ύπνου.

Να τι ξέθαψαν:

Δεκάδες ακέφαλα πτώματα σε ομαδικό τάφο 7.000 ετών

Μια σχολιασμένη εικόνα των σκελετών, που φαίνεται από ψηλά, επισημαίνει δύο σκελετούς χωρίς κεφάλια.  Ο σχολιασμός γράφει "χωρίς κεφάλι".
Μια σχολιασμένη εικόνα σκελετών που βρέθηκαν στην τοποθεσία Vráble-Ve`lke Lehemby στη Σλοβακία. 
Dr. Till Kühl, Ινστιτούτο Προ- και Πρωτοϊστορικής Αρχαιολογίας/Πανεπιστήμιο Κιέλου/Insider

Ένας τάφος 7.000 ετών γεμάτος με αποκεφαλισμένους σκελετούς ανακαλύφθηκε στη Σλοβακία στις αρχές του έτους, με τους αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν τα λείψανα 38 ανθρώπων, όλοι χωρίς κεφάλι — με εξαίρεση ένα παιδί.

Μια μυστηριώδης γιαπωνέζικη μούμια «γοργόνας».

Η μουμιοποιημένη γοργόνα του Enjuin Temple αποθηκεύεται με ένα σημείωμα που δείχνει ότι πιάστηκε σε ένα δίχτυ ψαρέματος στα ανοικτά των ακτών του Kochi κατά την εποχή του Genbun, μεταξύ 1736 και 1740.
Η μουμιοποιημένη γοργόνα του Enjuin Temple αποθηκεύεται με ένα σημείωμα που δείχνει ότι πιάστηκε σε ένα δίχτυ ψαρέματος στα ανοικτά των ακτών του Kochi κατά την εποχή του Genbun, μεταξύ 1736 και 1740. 
Kurashiki University of Science and the Arts

Μια μουμιοποιημένη “γοργόνα” πιάστηκε σε ένα δίχτυ ψαρέματος το 1700 και φυλάσσεται ως ιερό αντικείμενο στην Ιαπωνία, αν και δεν ήταν πολλά γνωστά γι ‘αυτό μέχρι φέτος. Οι ερευνητές μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν ότι το μυστηριώδες τεχνούργημα ήταν ένα γκροτέσκο φυλαχτό φτιαγμένο από κόκαλα, δέρμα φουσκωμένου ψαριού και τρίχες ζώων που προοριζόταν να χαρίσει στον ιδιοκτήτη του μακροζωία.

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό δονητή 2.000 ετών

Ένα φαλλικό ξύλινο αντικείμενο που βρέθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή τοποθεσία Vindolanda, απεικονίζεται με μια κλίμακα cm που δείχνει ότι έχει μήκος περίπου 6 ίντσες.
Το αρχαίο ρωμαϊκό κομμάτι ξύλου σε σχήμα φαλλικού βρέθηκε στη Vindolanda, τα ερείπια ενός ρωμαϊκού φρουρίου στη βόρεια Αγγλία 
Vindolanda Trust

Ένα αρχαίο ρωμαϊκό αντικείμενο που από καιρό πιστεύεται ότι ήταν ένα καταστροφικό εργαλείο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ήταν ένα δονητή , σύμφωνα με τους μελετητές φέτος. Ενώ το αντικείμενο θεωρήθηκε για πρώτη φορά ότι χρησιμοποιήθηκε για τρελάρες, καθώς βρέθηκε κοντά σε ρούχα και παπούτσια, οι αρχαιολόγοι λένε τώρα ότι πιθανότατα είχε πολύ πιο ρατσιστικό σκοπό. 

Τα «μαγικά» καρφιά είχαν σκοπό να εμποδίσουν τα πνεύματα των νεκρών να στοιχειώνουν τους ζωντανούς

Ένα σύνθετο παρουσιάζει μια εικόνα από σκουριασμένα παλιά καρφιά που επικαλύπτονται πάνω από μια εικόνα ενός χώρου ταφής στη Σαγαλασσό, Τουρκία
Μια σύνθεση δείχνει καρφιά που βρέθηκαν σε αυτόν τον χώρο ταφής στην Τουρκία. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για να καρφώσουν το πνεύμα ενός ανήσυχου νεκρού στον τάφο. 
Έργο Αρχαιολογικής Έρευνας Σαγαλασσού. Οι Claeys et al. 2023, Αρχαιότητα, Insider

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν λυγισμένα καρφιά , ασβέστη και τούβλα κοντά σε μια ρωμαϊκή τοποθεσία ταφής που πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν γοητεία για να εμποδίσουν τους ανήσυχους νεκρούς να παρεμβαίνουν στους ζωντανούς καρφώνοντας το πνεύμα του νεκρού στον τάφο.

Κορμιά θαμμένα με νομίσματα στο στόμα ως πληρωμή στον πορθμεία του κάτω κόσμου

Ταφή από την ανασκαφή της Boulevard de Port-Royal στο Παρίσι, το 2023. Οι ταφές μιας μεγάλης νεκρόπολης, που βρίσκεται νότια της Lutèce τον 2ο αιώνα μ.Χ., έχουν αποκαλυφθεί.  © Nicolas Warmé, Inrap
Ταφή από την ανασκαφή της Boulevard de Port-Royal στο Παρίσι, το 2023. Οι ταφές μιας μεγάλης νεκρόπολης, που βρίσκεται νότια της Lutèce τον 2ο αιώνα μ.Χ., έχουν αποκαλυφθεί. 
Nicolas Warmé, Inrap

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια νεκρόπολη 2.000 ετών που περιείχε πτώματα θαμμένα με τυπικά αντικείμενα κοντά, όπως ύφασμα και κέρμα, καθώς και σκελετό χοίρου. Αρκετά σώματα είχαν νομίσματα στο στόμα τους, πιθανότατα ως μια μορφή πληρωμής στον πορθμεία του κάτω κόσμου, τον Χάροντα.

Η πύλη ενός νεκρομαντείου στον κάτω κόσμο στην Ιερουσαλήμ

Ο Ισραηλινός ερευνητής σπηλαίων Boaz Langford χαρτογραφεί μια σπηλιά στις 2 Αυγούστου 2009 στους λόφους Judean, στο Ισραήλ, όπου βρέθηκαν 120 χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα.
Ο Ισραηλινός ερευνητής σπηλαίων Boaz Langford χαρτογραφεί μια σπηλιά στις 2 Αυγούστου 2009 στους λόφους Judean, στο Ισραήλ, όπου βρέθηκαν 120 χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα. 
Boaz Zissu/Το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο μέσω Getty Images

Ισραηλινοί ερευνητές ανακάλυψαν πιθανές ενδείξεις « τελετουργικής μαγείας » σε μια βαθιά σπηλιά στους λόφους του Ιουδαϊσμού. Τα ανθρώπινα κρανία ήταν τοποθετημένα σε σχέδια κοντά σε λάμπες λαδιού στη σπηλιά, με στιλέτα και κεφάλια τσεκούρι κοντά. Τα τεχνουργήματα πιστεύεται ότι είναι νεκρομαντικά εργαλεία, καθώς οι σπηλιές θεωρούνταν πύλες προς τον κάτω κόσμο.

417 αρχαίες πόλεις των Μάγια που συνδέονται με «υπερεθνικούς δρόμους»

Ένα πλάνο στον τάφο του πρίγκιπα της Pacopampa, όπου ένας ερευνητής ανασκάπτει με λεπτότητα λείψανα
Ένας ερευνητής από το Αρχαιολογικό Έργο Pacopampa ανασκάπτει τα λείψανα του Πρίγκιπα της Pacopampa. 
Γιούτζι Σέκι

Ένας περίεργος ιερατικός τάφος 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Pacopampa του Περού . Τα λείψανα του ιερέα, ενός ύποπτου ηγέτη λατρείας που λάτρευε αρπακτικά ζώα, βρέθηκαν μπρούμυτα και με σταυρωμένα πόδια δίπλα σε ένα τεχνούργημα από ανθρώπινο οστό – το οποίο ένας ερευνητής ανασκαφών είπε στο Insider ότι μπορεί να χρησίμευε ως προστασία για τους ζωντανούς από τις «ισχυρές του ικανότητες». .” 

Σκελετός με προσθετικό χέρι

Σκελετός θαμμένος με προσθετικό χέρι.
Ο σκελετός βρέθηκε θαμμένος με μεταλλικό προσθετικό χέρι. 
Κρατικό Γραφείο της Βαυαρίας για τη Συντήρηση Μνημείων/Facebook

Οι αρχαιολόγοι στη Γερμανία ανακάλυψαν έναν σκελετό με ένα σιδερένιο προσθετικό χέρι , το οποίο αντικατέστησε τέσσερα δάχτυλα που λείπουν, που πιστεύεται ότι είναι σχεδόν 600 ετών. Η ανακάλυψη πρόσφερε μια ματιά στις προηγμένες ιατρικές δυνατότητες της εποχής.

Μια μούμια 1.000 ετών με κεφαλή λαχταριστά μακριά καστανά μαλλιά

Μια μούμια με τρίχες στο κεφάλι κάθεται σε έναν ρηχό τάφο.
Ένας εργάτης αποκαλύπτει μια μούμια που ανήκει στον πολιτισμό των Ychsma πριν από τις Ίνκας, θαμμένη σε έναν ρηχό νεκρικό θάλαμο. 
Φωτογραφία από τον CRIS BOURONCLE/AFP μέσω Getty Images

Ερευνητές στο Περού βρήκαν μια θαμμένη μούμια που θα μπορούσε να χρονολογείται πριν από μια χιλιετία. Τα λείψανα, τα οποία είχαν ένα γεμάτο κεφάλι μακριά καστανά μαλλιά, βρέθηκαν σε έναν ρηχό τάφο που κάθεται επάνω δεξιά και θαμμένο με αρχαία αντικείμενα.

Ένα «παιδί βαμπίρ» του 17ου αιώνα με λουκέτο στον αστράγαλο

Τα σκελετικά υπολείμματα αυτού που οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένα «παιδί βαμπίρ» του 17ου αιώνα σε ένα νεκροταφείο της Πολωνίας χωρίς σήμα.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα σκελετικά υπολείμματα ενός “παιδιού βαμπίρ” του 17ου αιώνα σε ένα νεκροταφείο της Πολωνίας χωρίς σήμα. 
Łukasz Czyżewski

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα σκελετικά λείψανα ενός « παιδιού βαμπίρ » σε ένα πολωνικό νεκροταφείο, θαμμένο μπρούμυτα με ένα τριγωνικό λουκέτο στο πόδι του. Τα λείψανα αποτελούν απόδειξη αντιβαμπιρικών τεχνικών ταφής που χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την Ευρώπη από τον 14ο αιώνα.

417 αρχαίες πόλεις των Μάγια που συνδέονται με «υπερεθνικούς δρόμους»

Μάγια ελ Μιραντόρ Πέτεν Γουατεμάλα
Άποψη ενός ναού των Μάγια στον αρχαιολογικό χώρο el Mirador στη ζούγκλα Peten, Γουατεμάλα, 24 Αυγούστου 2009. 
Reuters/Daniel Leclair

Οι επιστήμονες στη Γουατεμάλα πιστεύουν ότι ανακάλυψαν « το πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο », αφού ανακάλυψαν ότι οι αρχαίοι Μάγια έχτισαν 417 πόλεις διασυνδεδεμένες με 110 μίλια «υπερεθνικών οδών» που, σήμερα, είναι προσβάσιμες μόνο με ελικόπτερο και μια προκλητική πεζοπορία 40 μιλίων μέσω πυκνής , Jaguar και τροπικό δάσος γεμάτο φίδια.

Ένα αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο με ξόρκια για να καθοδηγήσει τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή

Μια εικόνα δείχνει το εσωτερικό μιας σαρκοφάγου, στην οποία είναι τοποθετημένη μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια σε καλή κατάσταση συντήρησης, κάτω από ένα περίτεχνο χαρτόνι και μια μάσκα που αντιπροσωπεύει το πρόσωπο του νεκρού.
Μια φωτογραφία δείχνει μια μούμια που βρέθηκε στην τοποθεσία Tuna al-Gebel, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 15 Οκτωβρίου. 
Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα αντίγραφο του « Βιβλίου των Νεκρών » σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό νεκροταφείο, που βρέθηκε δίπλα σε μούμιες υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Το έγγραφο χρησιμοποιήθηκε από Αιγύπτιους ιερείς για να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στη μετά θάνατον ζωή. 

 

 

 

businessinsider.com

Loading

Read Previous

Το καζάνι στο Στείρωνα, η μάζωξη και το «Θα τον μεθύσουμε τον ήλιο» του Γωνιανάκη στον Αυγενάκη Video

Read Next

Μπορούμε να βοηθήσουμε ;; 47χρονη τρίτεκνη μητέρα από το Τυμπάκι ζητά τη βοήθειά μας για σοβαρό πρόβλημα υγείας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Most Popular