Μόνο ο Θεός για το 3χρονο αγγελούδι στο Ηράκλειο – Διοικητής ΠΑΓΝΗ: «Περιμένουμε ένα θαύμα»
«Βεβαίως τέτοια λάθη δεν πρέπει να γίνονται και πρέπει να επιδέχονται τιμωρητικής πράξης ώστε να μην επαναληφθούν. Δεν το συζητάμε. Όταν λοιπόν όμως έχουμε ελλείψεις προσωπικού, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τέτοια φαινόμενα» ανέφερε ο κ. Τάσος Σπανός, Αντιναύαρχος, γιατρός, εν αποστρατεία Διοικητής και Διευθυντής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και Διευθυντής Υγειονομικού του Πολεμικού Ναυτικού και νυν επεμβατικό καρδιολόγος, μέλος του Συνδέσμου ΣΣΑΣ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου για το «ξήλωμα» των διοικήσεων στρατιωτικών νοσοκομείων ύστερα από αίτημα του υπουργού προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
«Η καθυστέρηση απαντήσεων δεν είναι μόνο στην προκειμένη περίπτωση, των στρατιωτικών νοσοκομείων. Εμείς, όσο τουλάχιστον διοικούσα, δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Είχαμε όμως προβλήματα καθυστέρησης γιατί και αυτή τη στιγμή στο Ναυτικό Νοσοκομείο πρέπει να σας πω υπάρχει μία παθολογοανατόμος. Τι να προλάβει; Παρά ταύτα όμως δεν τηρεί ωράριο, κάθεται και παραπάνω, έρχεται και το βράδυ όταν έχει ευκαιρία να μπορέσει να βγάλει αποτελέσματα» επισήμανε ο κ. Σπανός.
«Είναι πράγματι λάθος να δίδονται οποιεσδήποτε καθυστερημένες απαντήσεις μετά από μία βιοψία, είτε αυτή είναι επικίνδυνη να είναι κάτι κακό, είτε να είναι καλό. Είναι ίσως μια εγκληματική, θα έλεγα, αμέλεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έγινε και λυπεί όλη την υγειονομική οικογένεια του στρατού. Το βασικότερο πρόβλημα όταν ξεκινάει ένα θέμα, μετά αρχίζει ένας καταρράκτης. Είναι άραγε αυτός ο πραγματικός ή όχι; Είναι πράγματι έτσι τα πράγματα ή όχι; Όταν έχουμε απτά όμως παραδείγματα τέτοιων περιστατικών, επαναλαμβάνω, μας λυπούν όλους και βέβαια δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται. Πριν όμως συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη ενέργεια, η ΕΔΕ και μία σωστή ΕΔΕ θα βγάλει ένα αποτέλεσμα μέσω του οποίου θα τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και θα εξυγιανθεί το σύστημα αν κάπου πάσχει» ανέφερε.
«Υπήρχαν ελλείψεις σε γιατρούς, υπήρχαν ελλείψεις όμως και σε παρασκευαστές, κάτι για το οποίο η διοίκηση του 424 είχε ζητήσει από την ηγεσία του να χορηγήσει κάποια χρήματα ώστε να μπορέσουν να πάρουν κάποιους γιατρούς με μπλοκάκι για να μπορέσουν να δώσουν πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Το οποίο δεν ικανοποιήθηκε δις. Την πρώτη φορά είχαν ζητήσει 40.000 ευρώ, τη δεύτερη είχαν ζητήσει 80.000 ευρώ. Αυτά σας τα λέω μετά από συζήτηση με τους προηγούμενους διοικητές, οι οποίοι τώρα καρατομήθηκαν. Αυτή τη φράση θα χρησιμοποιήσω. Γιατί να ξέρετε, δεν είναι καθόλου σωστό αυτό που έγινε. Δεν φταίει ο διευθυντής Υγειονομικού του Ναυτικού, ο οποίος φεύγει άρον άρον, εκτός και αν υπάρχει κάποιο δευτερογενές όφελος για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που θέλουν να περάσουν ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι στα μέτρα όπως πρέπει της κατάστασης και θέλουν να το περάσουν για να μην αντιδράσουν» προσέθεσε ο κ. Σπανός.
«Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου και έχει ζητηθεί, είναι το νοσοκομείο να έχει δικό του προϋπολογισμό» ανέφερε ο κ. Σπανός, ενώ εξέφρασε την άποψη πως η καρατόμηση της ηγεσίας δεν είναι προς το καλύτερο. Η νυν ηγεσία είναι ώριμη, έχει γνώμη, έχει εμπειρία και θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα το θέμα. (…) Η ηγεσία που θα έλθει είναι επίσης ικανή, αλλά έχοντας σκοπό να μείνει και αυτή για ένα χρόνο ή για δύο χρόνια στην ηγεσία, ορισμένες φορές σιωπά. Το λέω καθαρά».
Σχετικά με τη δυνατότητα συνέργειας μεταξύ στρατιωτικών νοσοκομείων και ΕΣΥ, ο κ. Σπανός ανέφερε τα εξής. «Στο διάστημα τουλάχιστον που εγώ ήμουν εν ενεργεία και έφυγα τον Μάρτιο του 19, η συνεργασία των νοσοκομείων ήταν σωστή και δεν είχαμε πρόβλημα να στείλουμε έναν γιατρό από το Ναυτικό Νοσοκομείο στο 401 ή από το 401 κάπου αλλού. Δεν είχαμε πρόβλημα να στείλουμε ακόμα και γιατρό σε ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ, αφού βέβαια πάντα παίρναμε την άδεια της ηγεσίας μας. Η ηγεσία πάντα είναι στο κεφάλι και υποστηρίζει το νοσοκομείο».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή και ένα μεγάλο πρόβλημα στους στρατιωτικούς γιατρούς, οι οποίοι βοηθάνε πανταχόθεν και έχουν εξαπολύσει τις παραιτήσεις τους. Αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο πρόβλημα να ξέρετε στην στρατιωτική οικογένεια αποστράτων και μη. Δεν είναι σωστό κατά την γνώμη μου να δίδεται τέτοια εικόνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας διασυρμός των νοσοκομείων. Πρέπει αυτό να το πάρουμε πίσω» είπε καταλήγοντας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος