Γιατί οι τράπεζες δεν δέχονται πρόωρη εξόφληση δανείων;
CAPITAL5-656x410_2

 

 

 

 

 

 

 

 

Απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση δανείου σε μία τράπεζα. Σύμφωνα με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, με εξαίρεση την αποπληρωμή με μετρητά (που να βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος) ή με έμβασμα από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα τις τελευταίες εβδομάδες, από την επιβολή των capital controls και μετά αρκετοί δανειολήπτες που είχαν χρήματα στους λογαριασμούς τους προχωρούσαν σε εξόφληση των δανείων τους κάνοντας μεταφορές μέσω e-banking. Ωστόσο οι τράπεζες δεν δέχονται πλέον να γίνει αποπληρωμή δανείου με λεφτά που υπάρχουν μέσα στο τραπεζικό σύστημα. Δέχονται να γίνει αποπληρωμή μόνο αν τα λεφτά έρθουν από το εξωτερικό ή μόνο αν τα λεφτά πάνε «ζωντανά» στο γκισέ.

Κατά πληροφορίες και εν μέσω μεγάλης ανησυχίας πολιτών που έχουν καταθέσεις και δάνεια και δεν τους επιτρέπουν να τα αποπληρώσουν, το σύνολο σχεδόν των δανείων έχουν ενεχυριαστεί ως εγγυήσεις στο ευρωσύστημα, προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λαμβάνουν έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA. Ετσι, αν κάποιος προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του με λεφτά που βρίσκονται μέσα στις τράπεζες μπλοκαρισμένα, θα πρέπει το δάνειο να αφαιρεθεί από τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί στην ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα αν κάποιος έχει ένα δάνειο 200.000 ευρώ σε μια τράπεζα και καταθέσεις σε άλλη τράπεζα και κάνει τη μεταφορά για να πληρώσει το δάνειό του δημιουργεί και πρόβλημα στην τράπεζα από την οποία φεύγει η κατάθεση, αν βέβαια αυτό γίνει σε μεγάλη κλίμακα.

 

 

 defencenet.gr