• 24 Ιουλίου, 2024

Breaking News :

Νίκος Οικονομόπουλος: ”Ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε Έλληνες, ότι πιστεύουμε στην πατρίδα μας, στην οικογένειά μας”

Η στιγμή της συντριβής αεροπλάνου στο Νεπάλ με 18 νεκρούς-Βίντεο

Google: Τι σημαίνει η απόφασή της να μην καταργήσει τα cookies τρίτων

Η Λιόλιου αποκάλυψε την αληθινή ιστορία πίσω από το «νοικιάστηκε»

Του ξεπάτωσαν 7 στρέμματα καρπούζια και η Αγρονομία δεν είχε όχημα να πάει να κάνει αυτοψία

Οικοδόμος στην Κρήτη πήγε να απεγκλωβίσει δύο εργαζόμενους από όχημα που πήρε φωτιά… και βρήκε τον μπελά του| Βίντεο

Εικόνες σοκ του 49χρονου Ελληνοκαναδού μέσα από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Επικός τουρίστας έφαγε τα χρήματα του πριν τις διακοπές: «Πρώτη μέρα Αθήνα πήγαμε Ιακωβίδη… τα φάγαμε όλα»

Η πιο πλούσια Ελληνίδα: Περιουσία 6.400.000.000, τρώει… λάχανο και την Καρντάσιαν – Είναι γιατρός κι έχει 145 πλοία

Το είπανε και το κάνανε: Ξεκίνησε το επιδοτούμενο ψάρεμα για τους λαγοκέφαλους στην Κύπρο (PHOTO)

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε επίσημα το έτος 2019 ως έτος Ερωτόκριτου

Vinkmag ad

EROTOKRITOS

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε επίσημα το έτος 2019 ως έτος Ερωτόκριτου και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα, διότι αποδεικνύει ότι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που υποστηρίζονται από την Περιφέρεια μπορούν να μετατραπούν σε εθνικές αποφάσεις αν λειτουργούν στο πλαίσιο της στρατηγικής. Διότι αυτό το νέο βήμα αποτελεί ενίσχυση και για τον φάκελο της ένταξης του Ερωτόκριτου στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας που είναι και ένα απαραίτητο ενδιάμεσο για να ανήκει αυτό το επικολυρικό έργο στην άυλη κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Ο Ερωτόκριτος είχε λειτουργήσει και ως έτος για την Κρήτη αλλά τώρα αποκτά μια θεσμική και εθνική εμβέλεια με την απόφαση που πήρε το Υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι είναι με μεγάλη χαρά που ακούμε αυτό το νέο που ξεφεύγει από την καθημερινότητα αφού αποδεικνύει ότι μια χούφτα ανθρώπων μπορεί να προσφέρει στο σύνολο χάρη στο έργο που παράγει ανιδιοτελώς. Χάρη σε αυτή την υλοποίηση του οράματος, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την αξία του Έργου του Κορνάρου και να δείξουμε ότι αυτό το κείμενο του χρυσού αιώνα της Κρήτης είναι όντως διαχρονικό και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό. Με αυτόν τον τρόπο ο φάκελός μας για το εθνικό ευρετήριο θα περάσει ακόμα πιο δυναμικά πράγμα το οποίο θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον απώτερο στόχο μας. Διότι τώρα έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε κινήσεις για την εξωστρέφεια του έργου τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και διεθνές. Γι’ αυτόν τον λόγο θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάλεψαν σε διάφορα επίπεδα για αυτό το επίτευγμα.

Ο κρητικός αγώνας δικαιώνεται σε πολλά επίπεδα αυτήν την περίοδο.

Διότι παλεύει για το θέμα του Σκοπιανού, επειδή δεν έχει ξεχάσει τη συνεισφορά του στο Μακεδονικό Αγώνα και είναι μια από τις πιο δυναμικές περιοχές της Ελλάδας που δίνει το στίγμα της για το όνομα της Μακεδονίας. Παλεύει για το θέμα των υδρογονανθράκων και πετυχαίνει και την μονογραφή του Υπουργού Ενέργειας για τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νότιο Δυτικά Κρήτης, πράγμα το όποιο είναι ένα βήμα παραπέρα για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της περιοχής χάρη στη συμφωνία με την Exxon Mobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια ως κοινοπραξία. Αυτό είναι σημαντικό και τοπικά αφού η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει την ελευθερία διαχείρισης του 5 % των απολαβών του Ελληνικού Δημόσιου σε αυτή την συμφωνία αλλά και το 20% για θέματα εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά. Επίσης σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το 2019 ως έτος Ερωτόκριτου του Κορνάρου, πράγμα που προωθεί όχι μόνο αυτόν τον συγγραφέα αλλά ολόκληρη την Κρήτη με την παράδοσή της γιατί ερμηνευτές σαν τον Ψαραντώνη έχουν παίξει ένα τεράστιο ρόλο για την ανάδειξη αυτού του έργου σε πολλαπλά επίπεδα, όπου και να έπαιξαν στον κόσμο, πράγμα το οποίο του έδωσε μια εξωστρέφεια στην Κρήτη, η οποία αναγνωρίζεται σε εθνικό επίπεδο με την ανακήρυξη του έτους αλλά και με τη συνέχεια του φακέλου για την ένταξη του Ερωτόκριτου στο Εθνικό Ευρετήριο που αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξή του στην άυλη κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

 

 

Ν. Λυγερός

Loading

  Read Previous

  Τρεις Δήμαρχοι της Κρήτης αντιμέτωποι με εισαγγελέα για το “πόθεν έσχες

  Read Next

  33 αθλητές σε 12 αθλήματα η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων. Καλή επιτυχία

  Leave a Reply

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Most Popular