• 6 Μαρτίου, 2025

Breaking News :

Διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα στο Εσπερινό Γυμνάσιο Τυμπακίου με Λυκειακές Τάξεις

Στο σκαμνί 100 ύποπτοι για αγροτικές απάτες-μαμούθ – Αναφορές και για κτηνοτρόφους από την Κρήτη

Κρήτη: “Μπούκαρε” στο αστυνομικό μέγαρο με ψαροτούφεκο και τσεκούρι!

Κρήτη: Ακριβότερο αλλά μεγαλύτερο και έτοιμο το 2027 θα είναι το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι

Κρήτη: Γραφείο κηδειών «έφαγε» πρόστιμο 2000 ευρώ για το κηδειόχαρτο  στην κολώνα

Κρήτη: Μηχανάκι έπεσε σε ανοιχτό φρεάτιο – Τραυματίστηκε ο οδηγός

Ηράκλειο: Τούρκικα φρεάτια στην «καρδιά» της πόλης… Έτσι στηρίζουμε την τοπική οικονομία;

Ηράκλειο: «Δήμαρχε, πού είναι το σχολείο;» – Στα «κάγκελα» οι γονείς για τις δεσμεύσεις χωρίς ανταπόκριση  

Κρήτη: Με 35 χιλιοστά, πλημμύρισε η περιοχή γύρω από το νέο Αεροδρόμιο – Καμπανάκι από το Δήμαρχο Βασίλη Κεγκέρογλου

Φόρτωμας: Πάγωμα διεκδικήσεων Κτηματικής – Οι εξελίξεις για Μεταφορικό Ισοδύναμο, ΦΠΑ και φράγμα Τσικαλαριού

Vinkmag ad

O Τραμπ εμπίπτει στον «ορισμό του φασίστα» λέει πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του

Vinkmag ad


Ο Τζον Κέλι, ο άλλοτε προσωπάρχης (γενικός γραμματέας) της προεδρίας των ΗΠΑ επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), προκάλεσε σάλο δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, δηλώνοντας ότι ο μεγιστάνας, που διεκδικεί την επάνοδό του στον Λευκό Οίκο, εμπίπτει στον «γενικό ορισμό του φασίστα» και υπενθυμίζοντας σχόλιά του για τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ας εξετάσουμε τον ορισμό του φασισμού: είναι ακροδεξιά, αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα, που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, κεντρική αυταρχική διεύθυνση, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε φυσική κοινωνική ιεραρχία», είπε ο κ. Κέλι, 74 ετών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Times και δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.

O Τραμπ εμπίπτει στον «ορισμό του φασίστα» λέει πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας τουO Τραμπ εμπίπτει στον «ορισμό του φασίστα» λέει πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί προεδρίας του
Φώτο Αρχείου – Ο John Kelly (AP Photo/Andrew Harnik)

«Κατά συνέπεια, ασφαλώς, με βάση την εμπειρία μου, αυτά τα πράγματα θεωρεί πως θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Αμερικής», συνέχισε ο κ. Κέλι, στρατηγός των πεζοναυτών ε.α., ο οποίος υπήρξε ο προσωπάρχης της προεδρίας που παρέμεινε το μεγαλύτερο διάστημα στη θέση επί των ημερών του κ. Τραμπ.

«Ασφαλώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός, θαυμάζει ανθρώπους που είναι δικτάτορες — το έχει πει αυτό. Επομένως, ασφαλώς ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα, σίγουρα».

Ο Τζον Κέλι αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει τον Αδόλφο Χίτλερ. «Σχολίασε πάνω από μια φορά ότι ‘ξέρετε, ο Χίτλερ έκανε επίσης μερικά καλά πράγματα’», προσθέτοντας πως, κατά τη γνώμη του, ο κ. Τραμπ έχει «ελλείψεις» στη γνώση της Ιστορίας.

Ο κ. Κέλι, που διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, συμπλήρωσε πως όταν επισήμαινε στον πρώην πρόεδρο πως πίσω από τη φιλοσοφία και τις πράξεις του Αδόλφου Χίτλερ βρίσκονταν ο ρατσισμός και ο φασισμός, «η συζήτηση συνήθως τέλειωνε».

Σε χωριστές δηλώσεις του, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Atlantic, ο κ. Κέλι είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να έχει στρατηγούς απόλυτα πιστούς στον ίδιο, όπως «οι στρατηγοί του Χίτλερ». Εκπρόσωπος της εκστρατείας του κ. Τραμπ διέψευσε πως ο πρώην πρόεδρος είπε ποτέ τέτοιο πράγμα. Η ομάδα του μεγιστάνα έχει θέσει υπό αμφισβήτηση στο παρελθόν την αξιοπιστία του κ. Κέλι.

Ο πρώην προσωπάρχης της αμερικανικής προεδρίας (2017-2019) είχε ήδη κάνει παρόμοιες αποκαλύψεις τα τελευταία χρόνια, κάποιες από τις οποίες συμπεριλήφθηκαν σε βιβλία για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Κέλι επικαλέστηκε την πρόσφατη δήλωση του κ. Τραμπ πως θα ανέθετε στον αμερικανικό στρατό να χειριστεί τον «εσωτερικό εχθρό» —στην κατηγορία αυτή ο Ρεπουμπλικάνος συμπεριλαμβάνει πολλούς γνωστούς πολιτικούς των Δημοκρατικών— για να εξηγήσει την απόφασή του να πάρει θέση δημόσια.

Μετά το ρεπορτάζ του The Atlantic, ο εκπρόσωπος της Κάμαλα Χάρις, Ίαν Σαμς, σχολίασε ότι «οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλύτερα μας λένε ότι ο Τραμπ είναι ανενόχλητος και επιδιώκει ανεξέλεγκτη εξουσία που θα μας έθετε όλους σε κίνδυνο», ενώ ο διευθυντής επικοινωνίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσουνγκ, δήλωσε ότι ο Κέλι «αυτογελοιοποιείται εντελώς με αυτά τα μυθεύματα που έχει κατασκευάσει επειδή απέτυχε να υπηρετήσει καλά τον Πρόεδρό του».

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα τεθεί αντιμέτωπος με τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις τη μεθεπόμενη Τρίτη 5η Νοεμβρίου. Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να αναγγέλλουν μια εξαιρετικά αμφίρροπη αναμέτρηση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΥΤ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος





Source link

    Read Previous

    Δάνεια σε καθυστέρηση: «Καμπανάκι» από την Τράπεζα της Ελλάδος

    Read Next

    «Όταν ήμουν 22 ετών αποδέχθηκα τη σεξουαλικότητά μου»

    Leave a Reply

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Most Popular