“Στα πράσα” έπιασε το λιμενικό κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων στα Καλά Λιμάνια(φωτογραφίες video)
zachira

 

 

 

 

 

 

 

 

“Στα πράσα” έπιασε το λιμενικό κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων – Είχαν στήσει μέχρι και ταινιόδρομους στην παραλία για την εκφόρτωση! (φωτογραφίες)

Όπως από το πρωί πρώτοι μεταδώσαμε 

Τους έπιασαν επ’ αυτοφώρω να ξεφορτώνουν από το πλοίο το λαθραίο εμπόρευμα με επαγγελματικό εξοπλισμό και το μεταφορτώνουν σε φορτηγά. Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων κατάσχεσε το λιμενικό στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης και συνέλαβε 8 άτομα. Περίπου 3.500 χαρτοκιβώτια είχαν σκοπό να ξεφορτώσουν τα μέλη του κυκλώματος. Κάθε χαρτοκιβώτιο περιέχει 50 κούτες τσιγάρων, δηλαδή συνολικά κατασχέθηκαν περίπου 1.750.000 πακέτα!

Η επιχείρηση στον Κόλπο της Μεσαράς στήθηκε μεθοδικά. Υπήρχαν πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος που θα μετέφερε με το φορτηγό πλοίο Zahra σημαίας Σάο Τόμε το παράνομο εμπόρευμα. Αεροπλάνο του λιμενικού εντόπισε το πλοίο το οποίο τέθηκε υπό στενή παρακολούθηση από Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης ( Π.Α.Θ ) του λιμενικού, παρακολούθηση η οποία συνεχίστηκε και αφού το πλοίο αγκυροβόλησε.
Το κύκλωμα έστησε στην παραλία τον εξοπλισμό δηλαδή τους ταινιόδρομους και τις γεννήτριες και το εξαμελές πλήρωμα των Ουκρανών μαζί με δύο Έλληνες ξεκίνησαν να μεταφορτώνουν τα τσιγάρα. Τότε έκανε…΄’εφοδο το πλήρωμα του Π.Α.Θ συλλαμβάνοντας εν τω πράττεστε και με τα λαθραία στα χέρια τόσο τους Ουκρανούς όσο και τους ‘Ελληνες.
ka2 ka ka1

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Στην κατάσχεση φορτηγού πλοίου που μετέφερε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 3.500 χαρτοκιβώτια (master cases)προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή εντός του κόλπου Μεσαράς σε απόμερη βραχώδη ακτή, με αποτέλεσμα την κατάσχεση του Φ/Γ πλοίου “ZAHRA” σημαίας Σάο Τόμε, τεσσάρων (04) Φ/Γ οχημάτων, εξοπλισμού εκφόρτωσης λαθραίων τσιγάρων (ταινιόδρομοι, γεννήτριες), καθώς και τη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών μελών πληρώματος και δύο (02) ημεδαπών που εμπλέκονται ως συνεργοί στην περαιτέρω διακίνηση των λαθραίων τσιγάρων στην εσωτερική κατανάλωση, ο ρόλος των οποίων διερευνάται.

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και πολυήμερη παρακολούθηση, εντοπίστηκε αρχικά από αεροπλάνο Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., το ανωτέρω φορτηγό πλοίο στην ως άνω θαλάσσια περιοχή. Στη συντονισμένη επιχείρηση συμμετείχε Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ., το πλήρωμα του οποίου κατέλαβε επ’ αυτοφώρω το “ZAHRA” κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης των χαρτοκιβωτίων με τα λαθραία τσιγάρα και τη φόρτωσή τους σε Φ/Γ οχήματα, μέσω ειδικά διαμορφωμένων ταινιοδρόμων και με τη χρήση γεννητριών.

Παράλληλα υπήρξε άμεση συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές Ηρακλείου, οι οποίες συνέδραμαν στον εντοπισμό ύποπτων οχημάτων και λοιπών πολύτιμων στοιχείων για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Το εξαμελές αλλοδαπό πλήρωμα και το πλοίο με την ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων, καθώς και οι δύο συλληφθέντες ημεδαποί, οδηγήθηκαν στο λιμένα Αγίας Γαλήνης, ενώ για το περιστατικό έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, ενώ εξελίξεις για την ακριβή ποσότητα των λαθραίων τσιγάρων και το ύψος των διαφυγόντων δασμών, θα δοθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Η εν λόγω επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το προσωπικό Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και τη δίωξη του λαθρεμπορίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια προς τα πληρώματα του εναερίου μέσου και των περιπολικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τον άψογο συντονισμό και επαγγελματισμό που επέδειξαν, με αποτέλεσμα μία ακόμη μεγάλη επιτυχία του Λιμενικού Σώματος σε βάρος οργανωμένων κυκλωμάτων εγκληματικότητας .

 

 https://www.youtube.com/watch?v=ifdnjT8fxMI