Στις 12 Νοέμβρη ξεκινά η ελαιοκομική περίοδος-Ποιες οι περιοχές που ετοιμάζονται οι αγρότες
elia-620x330
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου ενόψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου που αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Νοέμβρη,

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες αγροτικές περιοχές πέντε δήμων που θα αρχίσει στις 18 Νοέμβρη, επειδή η δακοκτονία ολοκληρώθηκε αργότερα.  Ενώ φυσικά υπαρχουν και οι περιοχές που χαρακτηρίζονται όψιμες και η περιόδος θα ξεκινήσει ακόμη πιο αργά.

Πιο αναλυτικά, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς στην ΠΕ Ηρακλείου, για τη φετινή περίοδο. Η συγκομιδή του ελαιόκαρπου σε όλη την Περιφέρεια Ηρακλείου μπορεί να ξεκινήσει από τις 12-11-2015

Εξαιρούνται οι παρακάτω περιοχές:

ΑΡΧΑΝΩΝ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

ΑΡΜΑΝΩΓΕΙΑ, ΔΑΜΑΝΙΑ, ΚΑΛΥΒΙΑ-ΝΕΟΧΩΡΙ, ΛΙΓΟΡΤΥΝΟΣ, ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ, ΠΡΩΤΟΡΙΑ, ΧΑΡΑΚΑΣ-ΠΑΡΑΝΥΜΦΟΙ

ΒΙΑΝΝΟΥ

ΑΝΩ ΒΙΑΝΝΟΣ, ΒΑΧΟΣ, ΚΑΛΑΜΙ, ΚΑΤΩ ΣΥΜΗ, ΣΥΚΟΛΟΓΟΣ

ΓΟΡΤΥΝΑΣ

ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΩΓΕΙΑ, ΓΕΡΓΕΡΗ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ, ΠΑΝΑΣΣΟΣ, ΧΟΥΣΤΟΥΛΙΑΝΑ

ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ

ΑΥΛΗ, ΓΕΡΑΚΙ, ΔΡΑΠΕΤΙ, ΖΙΝΤΑ, ΙΝΙ, ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΣΑ, ΝΙΠΙΔΙΤΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΑ, ΡΟΥΣΟΧΩΡΙΑ

ΦΑΙΣΤΟΥ

ΚΑΣΤΕΛΛΙ, ΜΟΙΡΕΣ

Σε ελαιώνες με υψηλό ποσοστό καρποφορίας όπου η συγκομιδή μπορεί να γίνει όψιμα, αν επικρατήσουν ήπιες καιρικές συνθήκες, ενδέχεται να υπάρξουν ικανοί δακοπληθυσμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στον ελαιόκαρπο. Καλούνται επομένως οι παραγωγοί να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα ελαιόδεντρα και τον ελαιόκαρπό τους και να μεριμνούν οι ίδιοι για την προστασία τους από το δάκο χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωπόνους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδος καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στον χρήστη και στο περιβάλλον, όπως αναφερει το agronews.gr.

Σε κάθε περίπτωση οι όποιοι ψεκασμοί απαιτηθούν πρέπει να γίνονται όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (χωρίς άνεμο ή βροχή), ενημερώνοντας έγκαιρα τους περίοικους και τηρώντας υποχρεωτικά τις αποστάσεις από ειδικές περιοχές. Τονίζεται ότι θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του χρησιμοποιηθέντος φαρμάκου. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Παρακαλούνται οι ελαιοτριβείς της Π.Ε. Ηρακλείου να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που υποδεικνύεται από την υπηρεσία  για την έναρξη της λειτουργίας των μονάδων τους, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Παράλληλα  για το ελαιοκομικό έτος 2015-2016 η εισφορά δακοκτονίας ανέρχεται στα 0,03 € ανά κιλό ελαιολάδου.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλη την ΠΕ Ηρακλείου σε επίπεδο παραγωγού για τον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο.